Guvernul a adoptat vineri normele metodologice la ordonanţa de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscal.

Normele, adoptate prin hotărâre de Guvern, reglementează modul în care se face înscrierea firmelor în registrul operatorilor intracomunitari, precum şi perioadele tranzitorii legate de taxa pe valoarea adăugată.

“Reglementăm felul în care se face înscrierea în registrul operatorilor intracomunitari, perioadele tranzitorii vizavi de TVA, facturi şi avansuri primite şi plătite înainte şi după 1 iulie”, a explicat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

De asemenea, se reglementează zona antrepozitelor, regimul produselor care circulă sau sunt în antrepozitele care îşi încetează regimul, modalităţile de constituire a garanţiei, modalităţile prin care se fac restituirile de accize şi taxe vamale plătite pentru produsele care ies din ţară, a menţionat ministrul.

El a susţinut că ordonanţa de urgenţă privind lupta împotriva evaziunii fiscale a înregistrat deja efecte, în special, pe piaţa tutunului.

“Câteodată, sunt bucuros pentru că văd arătându-se unele rezultate ale acestei lupte. Sper ca veniturile din accize ale lunii iulie să arate că avem deja rezultate în această direcţie şi nu este o discuţie teoretică. Producătorii de ţigarete au făcut o evaluare a evaziunii pe această piaţă şi au constatat o reducere consistentă de când am început acţiunile”, a spus Vlădescu.

Potrivit acestuia, Guvernul urmează să adopte, miercurea viitoare, normele de aplicare şi în cazul altor modificări ale Codului fiscal, privind, printre altele, veniturile din drepturi de autor şi contribuţiile sociale.