Florin Cîțu menţionat și alte două propuneri referitoare la OUG care va fi supusă aprobării în şedinţa de la Palatul Victoria. Mai precis, este vorba despre extinderea rambursării TVA cu control ulterior până în data de 25 ianuarie 2021 şi reducerea la jumătate a dobânzii penalizatoare percepute zilnic contribuabililor cu întârzieri la plată.

Trebuie menționat că în data de 25 octombrie expiră termenul de plată acordat de Guvern în contextul pandemiei pentru achitarea obligațiile fiscale scadente. De asemenea, ministrul de Finanţe a spus că propunerile urmează să fie discutate în şedinţa de joi.

Mesajul lui Florin Cîțu

„Referitor la 25 octombrie, propuneri față de varianta de OUG în dezbatere publică. Voi propune:

– declarațiile se depun dar nu se fac executări silite până pe 25 decembrie
– extindem rambursarea TVA cu control ulterior până pe 25 ianuarie
– reducem cu 50% cota la majorări de întârziere pentru obligațiile ce fac obiectul eșalonării simple.

Acestea sunt doar propuneri. Varianta finală o să fie cea aprobată de guvern”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Depunerea declaraţiilor fiscale de către firme va fi amânată

Conform celor spuse de Florin Cîţu, depunerea declaraţiilor fiscale de către firme va fi amânată până pe 25 decembrie 2020. Ministrul Finanţelor Publice a subliniat și că rambursarea TVA cu control ulterior ar putea fi prelungită până pe 25 ianuarie, anul viitor.

„Ne gândim la anul viitor pentru că se pare că această criză nu s-a terminat. Vom avea şi la anul costuri legate de această criză şi va trebui să luăm măsuri prin care să susţinem sectoare din economie. Vă pot spune în premieră că, deja, am lucrat puţin la varianta de Ordonanţă de Urgenţă care o să fie aprobată mâine pentru amânarea declaraţiilor. Vom permite ca, până la 25 decembrie 2020, să nu existe penalităţi pentru cei care nu reuşesc să plătească la timp şi, în plus, extindem rambursarea TVA cu control ulterior până în 25 ianuarie, cred.

Lăsăm lucrurile cât mai flexibile, cât mai uşoare pentru oameni, pentru companii să poată funcţiona în acest mediu dificil. Reducem cu 50% şi acea dobândă pe care o percepea statul zilnic celor care aveau întârzieri la plată. Acestea sunt lucruri pe care le-am decis ieri şi astăzi şi vor fi în şedinţa de Guvern de mâine. Poate până mâine vom veni şi cu alte facilităţi”, a declarat Florin Cîţu, la conferinţa anuală a Asociaţiei Berarii României.