Se va ieftini sau nu prețul laptelui?

În cadrul podcastului „HAI Live”, postat marți, 2 mai 2023, pe canalul de Youtube „HAI România!”, Robert Turcescu a remarcat că în plin capitalism, statul seamănă tot mai mult cu acel stat ultra-protector din comunism.

„Pornind de la chestiunea asta cu prețul laptelui, care e o chestiune dramatică în felul ei, suntem în situația în care statul, de fiecare dată când apare câte o creștere de preț în ultimii ani, că e la pompă, că e la gaz, pac intervine salvator. Să dăm prețurile în jos, să mai facem ceva, un tichet, un voucher, ceea ce e bine. Întrebarea mea e: mai suntem în situația unei economii de piață?”, l-a întrebat Robert Turcescu pe Varujan Vosganian.

„Cică e ordin ca prețul laptelui să scadă cu 20% (după ce în ultimii ani aproape s-a dublat). Am mai văzut de-astea. Acum câțiva ani, s-a redus TVA la produsele din panificație și simigiii s-au jurat că scad prețul la covrigi. De la un leu s-a făcut nouăzeci de bani, dar minunea a ținut trei zile. A fost ca atunci când faci un pas înapoi ca să sari mai abitir înainte”, a spus fostul ministru al Economiei.

Varujan Vosganian: Statul e principala amenințare la adresa interesului public

În viziunea sa, „statul e principala amenințare la adresa interesului public” pentru că „folosește interesul public pentru a muta riscurile de pe umerii lui pe umerii cetățeanului.”

„Dacă faci un inventar al tuturor crizelor prin care a trecut România și dinainte de 90, statul prin reprezentanții săi cum ar fi Ministerul Finanțelor sau Banca Națională, și-a luat măsurile de precauție împotriva cetățeanului invocând tocmai binele public în apărarea cetățeanului. Cetățeanul e din ce în ce mai defavorizat în relația cu statul.

În România e și mai grav pentru că nu a existat niciodată societate civilă. Au existat unele voci disparate. Ei nu au coagulat nimic, niciun miting nu a lăsat nimic în urma lui. (…) România e vânturată de colo, nu are o societate civilă care să reacționeze. Te duci în Anglia, vrei să știi ceva, te duci la guvern, pe urmă la Adam Smith Institute care îți dă varianta civică a datelor guvernamentale (…) România cel puțin 10 ani a pierdut oportunități, resurse și timp”, a explicat el.

Reguli capitaliste prin mijloace anti-capitaliste

Pe de altă parte, spune el, capitalismul spre care se îndreaptă în prezent România e din ce în ce mai puțin favorabil intereselor cetățeanului. Varujan Vosganian a explicat concret cum funcționează statul care pune piedici capitalismului așa cum este acesta cunoscut în teorie. Unul dintre instrumente sunt autoritățile de reglementare din diferite domenii.

„Tot mai mult statul intervine și distorsionează competiția prin achizițiile publice, prin politici de înarmare, prin susținerea anumitor fluxuri de comerț din străinătate. Capitalismul nu mai are suficiente resurse să fie capitalismul de odinioară și este lipsit de apărare în fața statului, pentru că statul între timp a creat tot felul de autorități de reglementare care nu existau în secolele 17-18.

Noi trăim într-o formulă hibridă în care încercăm să păstrăm regulile capitaliste prin mijloace anti-capitaliste. Era și greu de evitat (…) Statul pedepsește competiția pe care vrea el să o pedepsească. Au apărut barierele vamale, barierele de tarifare, tot felul de taxe, obligațiile de natură ecologică”, a argumentat acesta, aducând ca exemplul Oltchimul, pe care statul aproape că a reușit să-l falimenteze.

Puteți asculta întreaga lor discuție AICI. Vizionare plăcută!