El a fost, de altfel, și unul dintre cei mai vizibili comunicatori în chestiunea înființării Fondului Suveran. Postul pe care l-a ocupat până recent l-a adus în strânsă legătură cu proiectul. Este vorba despre Mircea Ursache, până de curând vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară pentru sectorul piață de capital. El a pierdut această pozițieîn urma selecției care a vut loc, săptămâna aceasta, în comisiile de specialitate din Parlament.

Totuși, Ursache este unul dintre puținii care cunosc și piața de capital, acolo unde fondul își va desfășura activitatea și au și experiență în structurile statului. Mai mult, el este vechi PSD-ist, chiar dacă influența sa în partid nu mai este ca în alte perioade, și a avut întotdeauna și sprijin din zona serviciilor.

„După ce Curtea Constituţională a declarat actul normativ neconstituţional şi l-a înaintat emitentului, celui care a emis actul, asistăm la o nouă abordare din partea Guvernului României. E vorba de un proiect de ordonanţă de urgenţă care se află în momentul de faţă în discuţii la instituţiile abilitate, inclusiv la noi, şi care se intitulează Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind înfiinţarea de fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii precum şi de modificare a unor acte normative. Deci Guvernul României gândeşte acum un cadrul legislativ pe care să se construiască pe urmă fonduri suverane, mai multe. Şi nu este rău”, spune Ursache, în urmă cu nici două luni, anticipând chiar declarația de ieri a ministrului finanțelor.

Ieri, executivul a aprobat cadrul legal de înfiinţare a fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii, ce vor fi organizate ca societăţi pe acţiuni, în condiţii care vor fi stabilite separat prin hotărâri de guvern şi vor fi administrate în sistem dualist de către un Consiliu de supraveghere şi un directorat, scrie Agerpres. 

„Astăzi am aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru a face primul pas către un obiectiv fundamental, obiectiv care a fost menţionat în programul nostru de guvernare, (…) iar conform recomandării Curţii Constituţionale, Guvernul a decis să facă acest demers în două etape: prima etapă fiind aceea de a crea cadrul primar general în baza căruia să se poată crea astfel de instrumente financiare. Fiecare fond suveran, pentru că vorbim de o ordonanţă de urgenţă pentru crearea unui cadru legal pentru instituirea mai multor fonduri suverane, de la caz la caz, (…) va asigura României investiţii rentabile şi sustenabile în zonele în care se dezvoltă sau în care este nevoie de dezvoltare, de investiţii”, a explicat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Fostul premier Victor Ponta, preşedintele Pro România, a afirmat vineri că ordonanţa este neconstituţională, susţinând că Ministerul Justiţiei a prezentat Guvernului un document în acest sens.