Surse guvernamentale au declarat pentru Capital că Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a propus că atunci când spitalele vor fi supra-aglomerate, toți cei care vin infectați să fie internați împreună la Romexpo. Adică să fie sute, mii de paturi, unul lângă altul, ca în vreme de război și aceștia să fie monitorizați de personal medical.

La acest moment, propunerea lui Raed Arafat nu este avizată și se iau în calcul mai multe variante. Cert este că România se pregătește pentru un val de peste 10.000 de pacienți contaminați cu COVID-19, ceea ce ar determina intrarea în colaps a sistemul nostru medical.

Reamintim că Guvernul Orban a achiziționat măști în valoarea de 12 milioane de euro, la supra-preț, de la o firmă al cărei obiect de activitate era ”comerțul cu amanuntul al produselor alimentare, bauturilor si produselor din tutun efectuat prin standuri, chioscuri si piete” și se pare că în spatele ei se află masonul Cătălin Hildeg, cu studii la Academia SRI și al cărui nume îl găsim și în dosarul Secăreanu.

Achiziția măștilor și al echipamentelor medicale la prețuri astronomice, cu mult peste piață, s-a realizat prin ONAC, care se află în subordinea lui Raed Arafat și ministerul Finanțelor. Capital a cerut un punct de vedere pe acest subiect reprezentanților Guvernului, însă aceștia refuză să răspundă.

Ce plan avea Victor Costache

Fostul ministru al Sănății, spunea, în exclusivitate, pentru Capital, pe 15 martie, cum a gândit strategia COVID-19.

“Am gândit un plan în trei pași. În primul rând am căutat să transform slăbiciunea sistemului sanitar din România într-un avantaj. Spre deosebire de statele care au implementat un model de sistem sanitar modern, cum este cazul Franței sau Italiei, țara noastră funcționează încă după un model vechi, pavilionar, ceea ce în acest context ne ajută. De exemplu, Franța sau Italia au acele spitale regionale mari, moderne, în care sunt tratate toate afecțiunile grave. La noi, trebuie să muți pacientul dintr-un loc în altul pentru o terapie completă. Iar în lupta cu aceasta boală nemilioasă ne ajută pentru că putem izola ușor pacienții infectați cu coronavirus. Astfel aceștia nu vin în contact și cu pacienți care au alte afecțiuni, cum s-a întâmplat în Italia și Franța, unde din acest motiv sunt atât de multe decese.

Așadar primul val de pacienți poate fi izolat cu ușurință în spitalele de boli infecțioase, care sunt organizate tot pe model pavilionar. Avem 200 de paturi la terapie intensivă și încă 2000 de paturi în spitale pentru pacienți care nu sunt în stare gravă.

Următorul val va fi direcționat către spitalele de boli respiratorii, care la fel funcționează după un model vechi, pavilionar, deci și aici pacienții vor putea fi izolați și nu vor mai răspândi virusul și către alți bolnavi cu alte afecțiuni.

Și abia al treilea val va fi direcționat către marile spitale, universitare, care tratează afecțiuni multiple. În acel moment, pacienții internați la terapie intensivă și cei vulnerabili, vor fi transferați către clinicile private și ținuți departe de cei cu coronavirus, pe care îi vom izola în aceste spitale mari.

Astfel vom evita cât mai mult răspândirea virusului. Pentru că în marile spitale sunt mulți pacienți cu afecțiuni oncologice, cardiace, renale și aceștia sunt foarte vulnerabili și pot fi contaminați foarte ușor. Asta s-a întâmplat în Franța și în Italia și de aceea au înregistrat un număr mare de victime. Pentru că pacienții internați au fost infectați. Iar eu îmi doresc ca prin acest plan să evităm ce este mai rău la noi”, a declarat ministrul Sănătății pentru Capital.