Cei doi producători au anunţat încă de la demararea procesului de achiziţie, iniţiat chiar înainte de sărbătorile de iarnă, că tranzacţia se va definitiva în prima jumătate a acestui an.

Nemţii de la Xella International, numărul cinci pe segmentul producţiei de BCA, au semnat un acord cu două fonduri cu capital privat din Polonia, gestionate de Enterprise Investors, privind achiziţia grupului Macon, lider pe acest sector. Prin această mişcare, Xella ajunge să controleze aproape o treime din piaţă.

Compania Macon administrează patru puncte de producţie la Deva, Oradea, Târgu-Jiu şi Vadu Crişului, dar din grup mai fac parte şi Simcor Var, Simbeton şi Simterac. Împreună, grupul are un număr mediu de 815 angajaţi şi a estimat pentru anul trecut un venit cumulat de circa 33 mil. euro. La rândul său, Xella a inaugurat în anul 2010, la Ploieşti, o unitate de producţie de blocuri de zidărie tip BCA, în urma unei investiţii greenfield de 32 mil. euro. În urma acestei achiziţii, nemţii vor avea în România opt fabrici.

Astfel, piaţa de BCA va fi împăţită de şase companii mari, însă liderul cumulează o treime din afacerile anuale estimate la circa 130 mil. euro ale sectorului. Topul producătorilor este completat de Elpreco, Somaco, Celco, Soceram şi Prefabricate Vest.

CITIŢI ŞI Piaţa de zidărie îşi schimbă liderii în aşteptarea mai multor locuinţe noi

 

Cine sunt cele două companii

Entreprise Investors deţine grupul Macon prin intermediul fondurilor Polish Enterprise Fund V şi Polish Enterprise Fund VI.

În 2006, Enterprise Investors a cumpărat Macon de la angajaţii şi foştii manageri ai companiei. Doi ani mai târziu, investitorul a furnizat companiei Macon capital adiţional pentru achiziţia competitorului său, Simcor Group, un producător de materiale de construcţii cu activitate în Transilvania. Managementul Macon a fuzionat cele două entităţi. În prezent, compania este principalul producător de BCA şi stâlpi de electricitate din ţară, dar şi unul dintre cei mai importanţi furnizori de var, elemente prefabricate şi teracotă.

Xella România este filiala locală a grupului Xella, care anul trecut a fost cumpărat de fondul american de investiţii Lone Star, care mai deţine în România dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre. Anterior, grupul german a fost controlat de companiile de investiţii private PAI Parteners şi Goldman Sach Capital Parteners.

CITIŢI ŞI Lone Star, unul dintre cei mai mari investitori din lume, ar putea ieşi de pe piaţa românească

RTPR Allen & Overy a fost consultantul juridic al Enterprise Investors, iar PWC Romania a fost consultant M&A.