Cu această ocazie, cele mai mari trei nume din brokerajul mondial și cele mai importante prezențe din brokerajul corporate local, au ajuns să lucreze, într-o formă sau alta, cu PRBAR. 

Este vorba de Aon (care va deveni membru), Marsh și Willis Towers Watson care au deja statut de colaboratori ai PRBAR. 

Toți cei trei au fost în trecut membrii ai UNSICAR(cealaltă asociație a brokerilor), însă au ieșit  în perioada în care asociația era condusă de către Bogdan Andriescu, cel care a ocupat funcția de președinte timp de aproximativ 15 ani. 

 De altfel, Valentin Țucă, unul dintre fondatorii UNSICAR, a ajuns în Uniune  din postura de președinte al Marsh. Când a plecat, în urma unor neînțelegeri cu Andriescu, așa cum spun unele surse, sau a unor neînțelegeri cu alte persoane, așa cum afirmă Bogdan Andriescu, el era președinte al Aon. 

„Aon a urmărit activitatea PRBAR încă de la înființarea patronatului, în martie 2017.  Hotărâtor pentru noi a fost faptul că PRBAR a luptat pentru evitarea eliminării asigurărilor de garanții în relația cu statul. Sigur că nu este doar meritul lor, dar au avut o contribuție esențială. Am intermediat în 2017 prime de circa 132 de milioane de lei, iar ponderea asigurărilor de garanții nu cred că a sărit de 3%. Pentru noi, însă, acest produs este important, pentru că avem relații vechi cu mai multe nume mari din zona construcțiilor. Este important să le putem oferi și acest produs”  spune Adriana Grecu, CEO al Aon. 

 Pe de altă parte, Willis Towers Watson România  se află în faza în care colaborează cu PRBAR pe diverse proiecte punctuale, fără să fie însă membru. Această stare de fapt se va schimba, însă, cel mai probabil, în viitorul apropiat, iar Willis va deveni membru cu drepturi depline.

” Colaborăm deja cu PRBAR, așa cum fac și alți brokeri din zona corporate și ne dorim să devenim membrii în viitorul apropiat. Intenția există, mai este nevoie doar să finalizăm câțiva pași în cadrul grupului. Pentru adeziunea la astfel de asociații, grupul are proceduri pe care le-am declanșat deja. Când vom primi acordul vom adera. „, explică Anca Roșcăneanu, CEO al Willis Towers Watson România.   

 

PRBAR, marii constructori și alte asociații au salvat o întreagă ramură din asigurări

Alături de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță (UNSICAR), de Autoritatea de Supravaghere Financiară (ASF), dar și de asociații ale constructorilor și de firme mari din domeniu, PRBAR a militat pentru eliminarea unei prevederi legale despre care Capital a scris în premieră și care spunea că firmele de construcții nu mai au dreptul să garanteze lucrările cu ajutorul asigurărilor ci doar cu scrisori de garanție bancară. 

În final, eforturile comune, potențate și de intervenția la nivel politic a unora dintre membrii conducerii ASF, au dat rezultate și prevederea a fost eliminată din proiectul de lege privind achizițiile publice, așa cum tot Capital a notat în premieră. 

Asigurările de garanții sunt o linie de business care a crescut mult în ultimii ani și a cărei dispariție ar fi pus mari dificultăți mai multor brokeri și firme de asigurare dar și constructorilor, ale căror costuri ar fi crescut substanțial. 
În prezent, PRBAR este implicat într-un grup de lucru al cărui inițiator este și care se va ocupa cu redactarea unui cod de conduită pentru brokerii și asigurătorii care emit polițe de garanție.

PRBAR a fost înființată în martie 2017 de către un grup de brokeri care nu s-au mai regăsit  în filosofia UNSICAR, condusă pe atunci de Bogdan Andriescu. Este vorba despre nume mari din domeniu, care mai întâi au avut un statut dublu (membrii în ambele organizații) iar apoi au renunțat definitiv la asocierea cu UNSICAR. 

Membrii fondatori sunt Safety Broker de Asigurare, Renomia – SRBA Insurance Broker, Asigest Broker de Asigurare, Millenium Insurance Broker, Campion Broker de Asigurare, PSG Insurance Broker, Professional Broker de Asigurare, Globasig Broker de Asigurare-Reasigurare, Interbug Broker de Asigurare și D&CA Insurance.
Președinte PRBAR este Viorel Vasile, CEO al Safetyu Broker, cel mai mare intermediar din asigurări.