Gigantul Rockefeller este prezent pe piaţa românească prin intermediul fondului de investiţii Europa Capital, a cărui pachet majoritar de acţiuni l-a cumpărat în octombrie 2010. Investitorii au intrat în parteneriat cu dezvoltatorul RPF Developement, controlat tot de acţionari americani, alături de care construiesc două ansambluri rezidenţiale: Vitan Residence 2, amplasat în apropierea staţiei de metrou Mihai Bravu, şi Tineretului Park Residence, dezvoltat pe un teren de 6.000 mp cu deschidere la parcul Tineretului.

Cei doi parteneri au finalizat primele două blocuri cu 240 de apartamente din Vitan Residence 2, din care au vândut 225 de unităţi, şi au ajuns la etajul 11 (ultimul) cu primul bloc din Tineretului Park, din care au vândut 30 de apartamente dintr-un total de 85 de locuinţe.

„Acum începem faza a treia din Vitan Residence 2 care va dispune de 210 apartamente. Această etapă va cuprinde două blocuri, unul va fi o replică a primei etape (un bloc cu 12 etaje n.red.), iar celălalt va fi un imobil în formă de L. Am achiziţionat încă o bucată de teren lângă şi am schimbat structura“, explică Robert Kurthy, managing director în cadrul RPF Development.

Anul viitor, Europa Capital şi RPF Development vor începe construcţia celui de-al doilea bloc cu 85 de apartamente în Tineretului şi vor continua cu un ultim imobil cu 90 de unităţi.

„Din ianuarie o să demarăm o campanie de marketing pentru Tineretului, deocamdată avem un birou de vânzări, iar clienţii vin din târgurile imobiliare“, spune Kurthy. Tot în 2015 este planificată şi demararea lucrărilor la un alt proiect în Vatra Luminoasă, care va cuprinde 250 de locuinţe. Investitorii se află acum în ultima etapă de negocieri cu două bănci pentru obţinerea finanţării necesare dezvoltării acestui complex rezidenţial.

„În ultimele opt luni trendul este crescător în vânzări. Noi vindem, în medie, circa 11 apartamente pe proiect, lunar, comparativ cu un ritm de 7-8 unităţi în ianuarie-februarie şi anul trecut. Observăm o creştere de 50% a numărului de clienţi cu care se încheie procesul de vânzare. Vom avea o bază solidă pentru anul viitor“, adaugă Robert Kurthy.

În primăvara acestui an, Europa Emerging Europe, vehiculul investiţional prin intermediul căruia Europa Capital operează în regiune, a ajuns la sfârşitul perioadei de investiţii, dată până la care managerii fondului au reuşit să plaseze 130 mil. euro din suma de 164 mil. euro atrasă de la acţionari, aproximativ jumătate fiind absorbită de piaţa românească.

Administratorii fondului şi-au rezervat banii necesari finalizării proiectelor începute şi au la dispoziţie o perioadă de doi ani în care acestea trebuie terminate şi vândute. Cu alte cuvinte, în această perioadă, cei doi parteneri trebuie să construiască şi să vândă 720 de apartamente, la care se adaugă un parc industrial în Turda, aflat tot în portofoliul Europa Capital.

Planurile fondului de investiţii, în ceea ce priveşte parcul industrial din Turda, aflat în dezvoltarea spaniolilor de la Graells & Llonch, presupune construcţia speculativă a zece depozite de câte 1.000 mp fiecare, dedicate IMM-urilor. Ulterior, construcţiile şi terenul de 22 de hectare aflat în portofoliul americanilor ar trebui vândute. Pe lista scurtă a cumpărătorilor se regăseşte compania P3, preluată anul trecut de TPG Capital şi Ivanhoé Cambridge – două dintre cele mai mari fonduri de private equity din lume, şi care în octombrie anul acesta a făcut prima achiziţie pe piaţa românească: parcul Europolis Logistic Park, cumpărat de la CA IMMO pentru circa 120 mil. euro.

Citiți în revista Capital din această săptămână un top al dezvoltatorilor cu cele mai multe apartamente în construcție.