Mandatul liderului de la Casă Albă, democratul Joe Biden, este marcat de o serie de crize la care pare incapabil să găsească soluții, precum pandemia de coronavirus, criza energetică și o recesiune în plină ascensiune.

În acest context se pune problema dacă cel mai puternic om al planetei mai are legitimitate, cu atât mai mult voalat mulți americani îl consideră vinovat pentru războiul din Ucraina. Multe voci avizate au declarat public că marele său rival Donald Trump ar fi fost reales, ar fi știut să-l țină în frâu pe imprevizibilul Vladimir Putin.

Joe Biden se prăbușește în sondaje

Toate sondajele arată un regres major al lui Biden în preferințele americanilor, raportat la cota de încredere de la debutul mandatului său.

Turcescu: Coșmarul democraților e că ar putea reveni Trump la Casa Albă

Jurnalistul Robert Turcescu a adus în discuție, în podcastul său EVZ Play de joi, schimbarea de paradigmă tot mai vizibilă care se întrevede în politica americană.

„Se întâmplă un fenomen extraordinar în Statele Unite. California – cam ce era Vasluiul pentru PSD în anii 90-, pentru stânga americană e creuzetul de unde pleacă toate mișcările astea, dela LGBT la Black Lives Matter. De acolo se pompează bani, imagine, hegemonie.

Ei bine, în alegerile care au avut loc marți acolo s-a întâmplat un fenomen fabulos. Se inversează lucrurile, republicanii încep să câștige teren în fața democraților. Bă fraților, atenție, nu în Texas, unde câștigă republicanii. Ca să înțelegeți, nu-i mai suportă nici ăștia ai lor. (…) Lumea se trezește ușor-ușor”.

Realizatorul podcastului a amintit miza acestei schimbări: în noiembrie au loc alegeri.  „Semnalul care va fi dat în noiembrie va avea un ecou foarte mare în legătură cu prezidențialele. Coșmarul liberalilor, adică democrații americani, e că ar putea reveni Trump la Casa Albă”, a conchis Turcescu despre tendința care l-ar putea costa un al doilea mandat pe Joe Biden.