Statisticile ne ajută să demonstrăm nu doar că economia României comuniste era evident inferioară celei contemporane (PIB-ul, de pildă, era de 50 de miliarde de dolari, față de aproape 200 de miliarde azi), ci și că nici măcar mitul că toate erau mai ieftine și mai accesibile nu stă în picioare, reiese din analiza CAPITAL.
Citește în această săptămână, exclusiv în ediția de print a revistei CAPITAL, analiza realizată de redactorii Capital.

UPDATE Întrucât scurta prezentare a analizei Capital a stârnit o amplă dezbatere și multe comentarii, vă oferim pe capital.ro informații suplimentare despre articol.

Produse precum pâinea, carnea de porc, untul, zahărul, berea, cafeaua, ouăle, uleiul, electronicele ori energia electrică erau, toate, mai scumpe raportate la puterea de cumpărare a salariului mediu. Există, desigur, și produse ori servicii care îi erau mai accesibile ca preț unui salariat din 1989 decât îi sunt unuia din 2013: laptele, brânza, țigările, benzina, gigacaloria, transportul cu metroul, ziarele ori biletele de cinema.

Doar că nu trebuie uitat un lucru: pentru cea mai mare parte din produsele care erau mai ieftine pe vremea regimului Ceaușescu oferta era limitată, și calitatea cel puțin discutabilă.

Una din cele mai mari diferențe în favoarea perioadei ante -1990 vizează un sector care a cunoscut o dezvoltare impresionantă în perioada 2000-2008, iar apoi a fost “decimat” de criză.

Mai multe detalii găsiți în revista CAPITAL.

Nr.38 al revistei CAPITAL poate fi găsit la chioșcurile de ziare începând de astăzi.

 

NOTA:  Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.