În doar șase săptămâni, un focar al bolii a forțat sacrificarea a 500.000 de porci pentru a preveni o epidemie de animale la nivel național. Același lucru pare să se întâmple astăzi în România. Pierderile economice sunt uriașe, iar prima țară care a anunțat că sistează importul de carne de porc din România a fost Rusia.
 
„Decizia a fost luata din cauza înrăutățirii situației epizootice cu privire la pesta porcină africană si a dovezilor privind extinderea epidemiei in Uniunea Europeana. În special, potrivit International Epizootic Bureau, un nou focar a fost înregistrat în randul porcilor mistreți din zona Satu Mare din România”, se arăta într-un comunicat de presă al Autorității Sanitar Veterinare din Rusia, în luna mai când nimeni nu se aștepta la un dezastru de asemenea amploare.
 
Autoritățile române dau din umeri și nu-și pot explica nici acum de ce s-a ajuns în această situație dramatică și nici nu pot sista catastrofa care se preconfigurează pentru țara noastră. Cum a ajuns virusul în România și cum de s-a extins așa rămâne un mister.


Cazul Cuba – CIA

 
O sursă din interiorul serviciilor secrete americane a dezvăluit pentru Newsday la acea vreme, că a primit virusul într-un container sigilat, fără marcaj, la o bază de armată din S.U.A., unde se afla și un teren de antrenament CIA din zona Canalului Panama, cu instrucțiuni pentru a o implanta și a da vina ulterior pe  grupul de teroriști anti-Castro. Nu a știut atunci exact despre ce este vorba.
 
 
Epidemia din 1971, prima și singura dată când boala a lovit emisfera vestică, a fost denumită „evenimentul cel mai alarmant” din 1971 de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. 
 
Pesta porcină africană este o boală virală extrem de contagioasă și de obicei letală care infectează doar porcii și, spre deosebire de gripa porcină, nu poate fi transmisă oamenilor. Toată producția de carne de porc din Cuba s-a oprit pentru câteva luni.
 
Un purtător de cuvânt al CIA, Dennis Berend, ca răspuns la o solicitare celor de la Newsday, a declarat: „Nu comentăm despre informații din surse nedefinite și obscure.”
 
Cum de a izbucnit această epidemie în Cuba a fost un mister pentru specialiști. Mulți au considerat totuși că virusul a intrat în Cuba fie prin intermediul gunoiului de la un avion comercial, fie din cauza unor cârnați adusi de marinarii comercianți.
 
Nu s-a anchetat suficient subiectul de către autorități la acea vreme, chiar dacă jurnaliștii de la Newsday au insistat mult și au pus totul cap la cap. Totuși la doi ani distanță de la acest moment dramatic pentru cubanezi, președintele Nixon a interzis utilizarea armenlor chimice ofensive și a războaielor biologice.
 
Sursa din interiorul serviciilor secrete americane a spus că, la începutul anului 1971, a primit virusul într-un container sigilat, neetichetat la Ft. Gulick, o bază a armatei în zona Canalului Panama. De asemenea, CIA are un centru de formare paramilitară pentru personalul de carieră și mercenari la Ft. Gulick.
 
 
Containerul a fost dat apoi unei persoane din zona Canal, care a luat-o cu barca și a transferat-o spre persoane aflate la bordul unui traul de pescuit de pe coasta Panamei. Sursa a spus că nu și-a dat seama despre ce substanță este vorba decât după izbucnirea focarului din Cuba. 
 
O altă persoană implicată în operațiune, un exilat cubanez, care a dorit să rămână anonim, a declarat că se afla în traul când virusul a fost adus la bord. El a spus că traulul a tranferat virusul pe Insula Navassa, o insulă mică, pustie, situată, între Jamaica și Haiti. De acolo, containerul a ajuns în Cuba și dat altor agenți de pe coasta de sud în apropierea bazei US Navy la Guantanamo Bay.

Sursa de pe trauler, care fusese instruită de CIA și efectuase misiuni anterioare pentru agenție, a declarat că nu a văzut oficialități CIA la bordul navei, dar a adăugat: „Am fost bine plătiți, iar grupurile de exil cubaneze nu au acești bani … „
 

Senatul American a demarat o anchetă cu privire la acest eveniment în anul 1977, dar CIA a negat că ar avea vreo legătură cu introducerea virusului peste porcine africane în SUA. Cazul a fost închis, dar misterul pestei din Cuba nu a fost deslușit nici până acum.