Site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – ANAF – pune din nou probleme contribuabililor. În ultima perioadă, cei care vor să își depună declarațiile on-line s-au plâns că site-ul ANAF este mai mult inoperabil.

Pentru a identifica o posibilă cauză a acestor neajunsuri, Capital a luat legătura cu Gelu Diaconu, fost președinte al ANAF.

”În perioade de vârf – cum este aceasta, când expiră data limită a depunerii declarației unice… care mai fusese prelungită o dată, din același motiv – din cauza numărului de accesări, sistemul colapsează.

Acest lucru se întâmplă în perioadele aglomerate de la sfârșitul fiecărei luni, cu toate eforturile exemplare pe care le fac angajații Centrului Național pentru Informații Financiare – CNIF”, a declarat Gelu Diaconu, în exclusivitate pentru Capital.

”Resursa IT pentru ANAF este asigurată de Centrul Național de Informații Financiare, din subordinea directă a ministrului Teodorovici. Au achiziționat vreo 30.000 de calculatoare care zac în exces (nefolosite), în magaziile subunităților Ministerului Finanțelor Publice – MFP. Spre exemplu, la o regională Antifraudă, la un necesar de 30 de desktop-uri li sau livrat peste 100.

Aceste calculatoare noi nu folosesc aproape la nimic, atât timp cât aplicațiile rulate sunt harcea-parcea, capacitatea de stocare epuizată, bazele de date alandala, iar arhitectura sistemului descentralizată”, a adăugat el.

”Iar situația va persista ani buni de acum încolo, atât timp cât o mână de iresponsabili au renunțat la programul cu Banca Mondială și la construirea unui sediu nou pentru Centrul de date al ANAF!!! Anul acesta ar fi intrat în funcțiune noul sistem de administrare a veniturilor statului, care nu i-ar mai fi permis duetului penal Dragnea-Vâlcov, împreună cu executantul Teodorovici, să modifice de sute de ori anual legile fiscale”, a conchis fostul președinte al ANAF.