Jurnalistul Ionuț Cristache a avut marți o nouă emisiune live extrem de palpitantă pe contul de Youtube al EVZ Capital, numită  ”Istorii secrete”,  în care a discutat cu scriitoarea Lavinia Betea despre viața Ceaușeștilor. Astfel, la începutul lui 1989, Elena Ceaușescu simțea că sfârșitul soțului ei este aproape, din motive medicale și ar fi vrut să îi ia locul.

„E foarte greu de răspuns la întrebarea dumneavoastră și ar trebui să fiu un impostor ca să încerci să emiți niște ipoteze, ca și cum ai fi fost acolo în mintea ei. Unii chiar așa și vorbesc. Soții Ceaușescu nu se confesau celorlalți.

Nu dădeau interviuri, n-au purtat niciodată acest gen de conversați. Din momentul în care Ceaușescu a venit la putere, ba chiar mai înainte că era vorba de acea disciplină a partidului unic, în care era considerată crimă de partid să începi să îți discuți acasă problemele politice, ceea ce s-a discutat în nucleu de decizie, să discuți cu nevasta sau să te aduni câțiva și să începi să discuți chestiuni politice.

Începând din 1976, soții Ceaușescu au inventat o practică prin care să-i mențină într-una sub control pe membrii CPEX”, a explicat Lavinia Betea, vorbind despre acest subiect.

Elena Ceaușescu voia să îi ia locul lui Nicoale Ceaușescu la cârma României

Deși lumea se aștepta ca mezinul familiei să preia puterea, Nicu Ceaușescu nu părea să fie și varianta preferată a Elenei, care se pare că avea un alt plan, un alt pretendent la cârma țării, ea însăși, mai ales că se credea de multe ori multi mai importantă decât soțul său, Nicolae Ceaușescu.

„Cum nu și-au scris nici scrisori, nici memorii, nici jurnale, de la noi n-a rămas mare lucru. Punând cap la cap ceea ce se întâmpla de acolo, așa cum știu din arhive, nu din ceea ce mi-a povestit nu știu ce ofițer sau aghiotant (pentru că ei nu știau ce se petrece, păstrau o distanță), dar punând cap la cap ceea ce am aflat de la niște surse de prim-rang, mă refer la generalul Olteanu, care a fost primarul Capitalei, care a fost în 1989 secretar cu propaganda, el îmi spunea și vorbea fără să dea seamă de afirmațiile sale.

Acest general îmi povestea că Elena Ceaușescu l-ar fi întrebat cam așa: „Ei, ce mai este nou? Se vorbește că de o fi să fie cu tovarășul, urmează Nicu”. Evident că interlocutorul ei i-a spus: Nu știu ce se vorbește pentru că mie nu îmi spune nimeni nimic, iar ea a spus: Ei, lasă. De o fi să fie, om vedea atunci. Noi nu suntem Coreea de Nord, nu suntem nici monarhie, să urmeze fiul, ceea ce înseamnă că se gândea la ea”, a mai explicat scriitoarea, explicând că aceste discuții aveau loc în 1989, când Ceaușescu dădea semne că avea probleme medicale.

Oamenii vremii sperau ca Nicolae Ceaușescu să moară din cauze naturale, deoarece se vedea clar că „nu mai semăna cu cel care fusese”, iar singurele variante erau Elena Ceaușescu sau Nicu Ceaușescu.

„Ștefan Andrei spunea: Între cei doi noi am fi vrut să fie Nicu, oricine altcineva, dar nu ea. Și dacă era oricine altcineva decât ea nu ar fi putut să fie decât Nicu. Deși acest mezin al lor cred că era cel mai puțin pregătit și cel mai fragil dintre cei trei copii pe care ei i-au avut”, a mai povestit Lavinia Betea.

„Noi nu știam nimic despre ce se întâmplă în cercul puterii. Eram într-o fundătură și așteptam un deznodământ. Părea să fie tot vântul de la răsărit, dar speram mai ales într-o moarte naturală, dar noi necunoscând mecanismul de decizie, nu ne gândeam la Elena Ceaușescu”, a mai transmis scriitoarea.

De asemenea, vorbind despre soția lui Ceaușescu, scriitoarea a mai explicat cum aceasta se credea mai capabilă decât el.

„Știți ce este mai interesant? Ea se credea mai capabilă decât el. Era convinsă de superioritatea ei, mi-au povestit cei care erau în preajma lor.

Îl corecta, îi spunea cum să pronunțe anumite cuvinte, îi asculta discursurile cu un plictis nesfârșit, începea să bârfească”, a mai explicat Lavinia Betea.

Cine este Lavinia Betea

Nascuta in 1956, absolventa a Facultatii de Istorie-Filozofie a Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj.

Este lector la Universitatea de Vest „Vasile Goldis“ din Arad, doctor in psihologie sociala al Universitatii „Babes-Bolyai“, fiind autoarea cărții Ceaușescu și epoca sa, publicată în anul 2021.