Ion Cristoiu: Eu cred că Iohnannis ne va spune să ne luăm adio la Schengen în 2023

„Venim la cazul Schengen. 18 noiembrie, ora 12.20. Ministrul de Interne al Austriei, deodată, la radio, a șasea știre suna așa ,,În legătură cu Schengen, Austria se opune, vocea ministrului”. Nu era un interviu! El a comandat! El a sunat că are de făcut o declarație și era o înregistrare! La 2 min, pe site-ul Curier apare această știre. Presa noastră a dat două rânduri, declarația. Se face vineri, se face sâmbătă, se face duminică. Eu spuneam că este ceva în neregulă.

M-am interesat și duminică mi s-a zis că este ordin să nu facem gălăgie, că se rezolvă. Teoretic, cum spune (Klaus) Iohannis noi nu știam! Nu era normal în acel moment să fie Breaking News? Până pe 8 decembrie ei nu fac nimic! Iată o enigmă! Au știu sau n-au știut?”, a dezvăluit, miercuri, Ion Cristoiu în cadrul podcastului EVZ Play de pe canalul de Youtube EVZ Capital.

La auzul acestor spune, Robert Turcescu a mărturisit că este ferm convins că ei știau tot, dar probabil au crezut că vor schimba poziția Austriei față de aderarea Româniai la zona de liberă circulație din Europa înainte de reuniunea Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI).

„Eu zic că au știut. Au zis că o rezolvă ,,în dulcele stil clasic românesc”. O rezolvă ăia, dă (Joe) Biden (președintele Statelor Unite ale Americii) un telefon, îl sună pe (Karl) Nehammer (cancelarul federal al Austriei) și îi spune ”Lasă-i pe ăia că-s români!” N-a sunat. Cum ați spus și dumneavoastră, (Klaus) Iohannis e din ce în ce mai piano. Eu cred că ne va spune să ne luăm adio din 2023, dar va fi un obiectiv ca moștenire pentru următorul”, a declarat celebrul jurnalist.

Acesta a reamintit, totodată, că acum „trei sferturi din Guvernul României nu mai sunt în țară”, „sunt în Coreea de Sud, în condițiile în care în țară e un haos!”

„Ce-i cu oamenii ăștia, unde sunt cu mințile? (Nicolae) Ciucă (premierul României), (Marcel) Ciolacu (președintele Camerei Deputaților), ministrul Energiei, toți care pot rezolva problemele s-au dus în Coreea de Sud? Ei trăiesc în altă lume”, a spus Robert Turcescu.

„O să vă răspund cu un proverb românesc ”Sunt singur la nevastă!” Dacă ea lasă impresia că cineva se uită la ea, el crede că îl lasă. Eu nu am mai întâlnit nici în 90, cât era de mică opoziția, erau CDR-iștii, țărăniștii pe străzi! Ei fac acum ce vor. Puțin le pasă, de-aia se duc. E posibil ca România să devină o țară de grotă, cu boicotul ăla de 2 lei! USR-ul să nu zică nimic? Nu protestează nimeni!

Bugetul trece în șapte zile prin tot Parlamentul? Bugetul! Ei fac ce vor pentru că nu mai au opoziție. De fiecare dată când cineva se indignează, eu spun așa – ”Nu ei sunt de vină! Suntem noi, pentru că nu îi contracarăm.” În România nu există forțe contracarante. Noi avem un Parlament. Comisiile alea parlamentare nu întreabă și ele nimic? Cum să las pe seama lui Iohannis politica externă?

De ce s-au dus în Coreea de Sud? Pe mine m-a uimit cazul boicotului. Patriotismul înseamnă să-ți aperi interesele fără isterii, fără nimic. Cum zice (Bogdan) Aurescu, mai țineți minte? Cea mai tare declarație istorică este a lui Bogdan Aurescu la Digi24. Știți că e regula majorității. La noi în UE este legea unanimității pentru că în țările mici nu e bine cu legea majorității că ne calcă ăia mari în picioare! România a fost într-adevăr adepta unanimității veto-ului, dar noi nu l-am folosit”, a explicat Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu: Comportamentul lui Sorin Grindeanu este de secol XVI

„Reporterul trebuia să-i zică lui (Bogdan) Aurescu, ,”Aia care țin un pistol în casă, ar putea să spune că nu l-au folosit niciodată, dă-l naibii de pistol”. Dar dacă unul vine și pătrunde în casa ta? Îți dai cu Tesla în genunchi și să zici ”Ce bine era să fi avut acum pistolul, dar l-am aruncat!” Nu ai folosit până acum dreptul de veto, dar poate n-ar fi rău să-l folosești de acum înainte”, a adăugat Robert Turcescu.

Discuția lor a continuat, fiind readus în centrul atenției boicotul asupra firmelor austriece din România.

„Nimeni nu-ți dă de pomană. Cine crede că în relațiile internaționale există frați, surori, nu există! Istoria lumii e plină de frați care-și înjunghie frații! Pe plan internațional, cum să vină o mare putere să spune ”Săraca Românie!”? Eu n-am crezut că după 32 de ani (de la căderea regimului comunist din România) mai poate fi eficientă o asemenea diversiune butucănoasă, primitivă, proastă. După 32 de ani se presupune că au venit generații care n-au trăit în comunism, ca mine.

Primul lucru pe care-l învață generațiile este economia de piață! Dacă boicotăm, care-i afacerea? Dacă acum nici nu s-au ostenit, nu a intrat (Klaus) Iohannis. Am zis cu (Sorin) Grindeanu, mi se pare un om european. Cum să spui că tu nu te mai duci în Austria? Care-i afacerea? E vicepremier, ministru! Comportamentul lui este de secol XVI! Unde a fost USR, unde au fost tinerii care lucrează în multinaționale, la BCR, la OMV? Ce legătură este între cancelarul (federal al Austriei) și OMV? Nu poți să naționalizezi! Dacă naționalizezi, ți-ai alungat investitorii!”, a exclamat Ion Cristoiu.