UPDATE: Potrivit proiectului pus în transparență decizională pe pagina de internet a ministerului de Finanțe, în 2021 vor fi plafonate indemnizațiile, sporurile, primele sau alte compensații, indemnizațiile de hrană, precum și indemnizațiile de merit, la valoarea din decembrie 2020.

Ordonanța de Urgență plafonează și pensiile parlamentarilor, ale magistraților, cele militare, ale funcționarilor parlamentari sau de la Curtea de Conturi, precum și cele ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, pensii care nu vor fi indexate cu rata inflației.

Știrea inițială:

Aleșii locali sunt la un pas să intre și ei în clubul select al celor care primesc pensii speciale. Mai au doar patru zile de așteptat.

De pe 1 ianuarie 2021, primarii și viceprimarii, președinții de Consilii Județene și vicepreședinții vor primi și ei celebrele pensii speciale. Este vorba despre peste 7500 de persoane.

Ultima redută care s-ar fi  putut  opune acestui privilegiu, Guvernul PNL, USR-Plus și UDMR ocolește subiectul. Motivul: sunt probleme de neconstituționalitate, potrivit mai multor miniștri din cele trei partide.

Mai sunt 4 zile până când pensiile date de Dăncilă intră în plată

Pentru a nu intra în vigoare noul lot de pensii speciale, Executivul ar trebui să dea până pe 31 decembrie o ordonanță de urgență (OUG) de abrogare a OUG 54/2019 a Guvernului PSD-Dăncilă care a instituit pensiile speciale și pentru aleșii locali, cu termen de intrare în vigoare 1 ianuarie 2021.

Ușor de promis, greu de executat. Aceiași politicieni de la PNL, USR-Plus și UDMR care în campania electorală au promis că vor desființa legile referitoare la pensiile speciale alocate multor categorii socio-profesionale invocă astăzi probleme de neconstituționalitate care ar putea anula un posibil demers în acest sens al actualului  Guvern.

CCR dă și ea o mână de ajutor

Există un foarte mic adevăr în această scuză. Judecătorii Curții  Constituționale  a României (CCR) amână de peste un an de zile o pronunțare referitoare la diferite contestații depuse pe marginea pensiilor speciale ale aleșilor locali.

Și este sigur că nu se vor pronunța în aceste ultime patru zile din an pe acest subiect. Judecătorii CCR s-au dovedit în acești ani ca fiind apărători ai pensiilor speciale. Pentru că și ei sunt beneficiari ai acestui tip de privilegii.

Dar, potrivit mai multor juriști constituționaliști, Guvernul ar putea să emită o OUG de blocare a noului lot de pensii speciale care ar fi valabilă dacă ar fi concepută în termeni juridici clari. Inițiativă care  nu se află însă pe agenda miniștrilor actuali.

Nici fostul Guvern Orban nu a avut pe agendă acest demers. Și asta pentru că, în Camera Deputaților, parlamentarii PNL, USR și PSD s-au declarat interesați să rezolve ei situația.

Nu au făcut-o. Deputații  au folosit propagandistic subiectul pensiilor speciale ale aleșilor locali aruncându-și acuzații reciproce de sabotare a unui proiect de lege care prevedea tocmai desființarea lor. Știau cu toții că ceasul ticăie în avantajul aleșilor locali. Pe care nici un partid nu dorește să-i nemulțumească.

Povestea pensiilor speciale pentru aleșii locali a început în martie 2018 când un lot de deputați ai PSD, PNL și UDMR au depus un proiect de lege în acest sens. Proiect care a rămas în sertarele comisiilor de specialitate.

Mânată de interese electorale de partid dar și personale, premierul PSD Viorica Dăncilă a dat cu trei luni înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, o OUG de modificare a Codului Administrativ.

Un fel de mită politico-electorală. Concret, prin modificarea Codului Administrativ marca PSD-Dăncilă, s-au instituit pensii speciale și pentru aleșii locali cu intrare în vigoare din 1 ianuarie 2021.

Astfel, într-un fel tragi-comic, anul politic 2021 aflat sub egida coaliției guvernamentale PNL, USR-Plus și UDMR va debuta prin intrarea în vigoare a unei ordonanțe de urgență a Guvernului PSD-Dăncilă.