Invitat în podcastul EVZ Play, omul de afaceri Mohammad Murad a criticat criza economică actuală, opinând că principala vină aparține autorităților. Astfel, chestionat de jurnaliștii Robert Turcescu și Dan Andronic ce are să le reproșeze concret decidenților, Mohammad Murad a explicat cu cifre cum statul român încasează sume imense de la contribuabili.

Statul a rămas repetent economic din cauza clasei politice

Astfel, sursele de venituri care se duc la bugetul de stat generând profituri considerabile vin din 3 surse: criza energetică, criza economică generalizată și criza alimentară.

Exemplificând cum statul tolerează monopolul marilor lanțuri comerciale prin nereglementarea unor adaosuri comerciale mult exagerate la produse de bază, afaceristul româno-libian a subliniat că politica impusă de stat e falimentară. În special afacerile de mică dimensiune vor avea de suferit, consideră invitatul. Vor fi multe falimente în următoarele 6 luni, a avertizat invitatul. „1 din 5 oameni de afaceri ar dori să renunțe. Nu există confort pentru business-ul mic”, a declarat Murad.

Murad: Construim cu oameni care nu au foarte mare miză

Chestionat de Robert Turcescu care a fost motivul care l-a determinat să intre în politică, înscriindu-se în Partidul Ecologist, afaceristul româno-libanez a invocat incorectitudinea clasei politice. Acesta a povestit că a solicitat mai multor oameni politici întâlniri pentru a găsi soluții concrete pentru traversarea crizei economice, însă aceștia au refuzat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea

„Invit pe toată clasa politică la o dezbatere în care să arăt că se pot face multe lucruri corecte.  Nu mi-a plăcut în viața mea să iau ceva gata făcut. La PSD sau PNL lucrurile sunt gata făcute. Decât să alerg ca nebunul, ei pe un sens, eu pe alt sens, mai bine plec cu ceva care acum e în construcție. Construim cu oameni care nu au foarte mare miză. La un partid mic ești nimic. Există oameni acolo de bună credință”.

„Acum sunt foarte mulți bani. Doar trebuie făcută o politică corectă”

Referitor la doctrina ecologistă, Murad a observat că prioritatea sa este mai întâi să ajute la stabilizarea condiției economice a românilor nevoiași, educația ecologică fiind doar o etapă ulterioară. În opinia invitatului, care a cerut insistent ca ANAF să facă publice toate veniturile încasate în ultima perioadă pe fondul crizei facturilor și al crizei economice, statul are obligația să asigure tututor cetățenilor săi o viață decentă.

„Acum sunt foarte mulți bani. Doar trebuie făcută o politică corectă. Ne vin douăzeci și ceva de miliarde numai din fonduri europene. Prima chestie pe care să o facem noi e să nu fie oameni care să sufere. Statul are rezerve încât orice om să aibă ce pune pe masă. Statul încasează foarte mult. Zic că dau la oameni ajutor că apelăm la fonduri europene… De ce ne mințiți, măi oameni buni? Aveți bani de la noi (n.r. – contribuabilii economici). Din criză energetică și criza gazului și alimente încasează de trei ori mai mult”, a avertizat politicanul.