Adrian Vasilescu, consultantul de strategie al BNR, a declarat luni că nu există motive de îngrijorare în legătură cu deprecierea din ultima vreme a monedei naționale, mai ales că aceasă devalorizare se produce întotdeauna în luna noiembrie. Vasilescu a lăsat de înțeles că este un fenomen conjunctural, de sezon, cu care BNR este obișnuită.

Pentru a afla în ce măsură trebuie sau nu să își facă griji românii, cu privire o posibilă prăbușire a monedei naționale, Capital a luat legătura cu analistul financiar Radu Soviani.

”Categoric nu este o creștere de sezon și ceea ce încearcă domnul Vasilescu este să pună batista pe țambal, în condițiile în care leul are motive clare să se deprecieze din cauza fundamentelor economice”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru Capital.

”În plus, are motive și mai clare de depreciere din cauza modului lipsit de responsabilitate, idiferent și incapacității guvernării instalate după 4 noiembrie de a gestiona finanțele publice.

Concret, mă refer la declarațiile ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, care au pus gaz peste foc și au condus la deprecierea leului spre 4,8 lei pentru un euro.

Astăzi (luni – n.r.), cursul de schimb a depășit pe piața interbancară nivelul de 4,78 și este foarte posibil ca mâine să încerce să testeze din nou nivelul de 4,8 lei pentru un euro”, a adăugat Radu Soviani.

Irosirea rezervei valutare

”Pentru ca Banca Națională – BNR să țină cursul sub nivelul de 4,8 lei pentru un euro, cheltuie în fiecare zi zeci de milioane de euro. Estimarea mea este că BNR irosește rezerva valutară pentru ca leul să nu se deprecieze dincolo de cursul de 4,8 lei / euro înainte de turul doi al prezidențialelor.

Din punctul meu de vedere BNR joacă politic, așa cum a făcut-o și în anul 2008, când a risipit mai mult de un miliard de euro, ca să țină nivelul de curs spre 3,6 – 3,7 lei pentru un euro, dar în final leul a depășit valoarea de 4 lei / euro.

În acest moment, cursul euro/leu are motive să se ducă peste pragul de 4,8 lei /euro și chiar peste 5 lei/euro, dar modul în care intervine BNR reprezintă un partizanat politic, pentru ca nu cumva această depreciere să se întâmple înainte de turul doi. Astfel, BNR joacă nepermis în favoarea lui Klaus Iohannis”, susține analistul financiar.

Trăgaciul devalorizării monedei naționale

”După turul doi, însă, BNR nu va mai fi atât de dispusă să țină de cursul de 4,8 lei / euro, deci probabil că acest nivel va fi depășit oficial după alegerea noului președinte, iar după 1 ianuarie mă aștept la 5 lei pentru un euro.

Condițiile principale care susțin o astfel de estimare sunt, pe de o parte, deterioararea fundamentelor macroeconomice, respectiv depășirea țintei pentru deficitul bugetar, creșterea ratelor de dobândă – pe care o constatăm atât în ceea ce privește împrumuturile în lei, cât și implicit în euro, pentru că o depreciere a leului față de moneda unică europeană înseamnă costuri cu dobânzile mult mai mari pentru împrumuturile contractate în euro (statul trebuie să plătească mai mulți lei, pentru a cumpăra cantitatea de euro pe care trebuie să o ramburseze ca împrumut).

Iar trăgaciul pentru deprecierea leului sunt declarațiile iresponsabile și, dacă vreți, inacțiunea noului guvern, de după 4 noiembrie, de a umbla, de a structura, de a așeza economia acolo unde trebuie, din punct de vedere macroeconomic și mai degrabă de a continua să acționeze propagandistic și  nu economic”, apreciază Radu Soviani.

Lună scurtă de miere

”Din punctul meu de vedere, acesta fiind un guvern de tranziție, nu are în ochii piețelor și ai investitorilor acea ”lună de miere” de 100 de zile.  Fiind un guvern cu scopul și durata declarate de până la un an, respectiv până la alegerile parlamentare de anul viitor, ”luna de miere” a acestui guvern se scurtează la 25 de zile.

Au trecut deja 14 zile din cele 25 și nu au făcut nimic. De asemenea, până în 24 noiembrie categoric nu va face nimic acest guvern. Deci, atât timp cât nu ia măsurile necesare și nu identifică unde trebuie luate măsurile necesare –  primele acțiuni în acest sens arătând că preocuparea este mai degrabă să pună proprii oameni, în locul vechilor oameni și nu să ia măsurile necesare pentru economie – acest guvern, chiar dacă ar ști, nu vrea să facă ceea ce trebuie.

Dar, categoric, nici nu știe”, a spus, în concluzie, analistul financiar.