Recent, producătorul a demarat primele teste în ceea ce priveşte procesarea de metale preţioase, aur şi argint. Chiar dacă nu poate vorbi deocamdată de puritatea aurului extras la mina Mănăila, Andrew Prelea, directorul executiv al Vast Resources România, a declarat pentru Capital că primele rezultate indică posibilitatea obţinerii a 80 de grame de concentrat de aur la o tonă de minereu extras şi de 114 grame de argint la fiecare tonă săpată. Cantitatea este mică, pentru că baza de exploatare a minei sucevene este cuprul şi zincul.

Compania preconizează, însă, că începând cu această lună va putea să extragă lunar de la mina din Mănăila circa 30 de tone de concentrat de aur şi argint. Minereul extras este amestecat şi cu alte metale, astfel încât acesta trebuie trecut prin procesul de flotaţie.

„Nu procesăm concentratele «native» de aur și argint, așadar este vândut ca minereu, iar procesele finale sunt făcute de clienţii noştri. Dorinţa noastră este să găsim parteneri în România şi suntem în discuţii avansate cu diferite instituţii care credem că ar fi interesate de prelucrarea concentratului pe care îl producem“, a menţionat Prelea.

Mai clar, din concentratul brut obţinut de Vast Resources, care conţine pe lângă metale preţioase şi alte metale, se poate obţine prin prelucrare un produs şi mai concentrat, care ulterior poate fi topit.

„Odată ce este într-un format care poate fi vândut, concentratul nostru ar trebui să fie la un preţ cu aproximativ 5% sub preţul de pe London Metal Exchange“, menţionează directorul companiei miniere. Astăzi, preţul de tranzacţionare al aurului este de puţin peste 44 de dolari pe gram. Astfel, din fiecare tonă de minereu aurifer extras, Vast Resources poate obţine circa 3.300 de euro.

Producătorul a anunţat că nu va folosi substanţe chimice la procesarea minereului, ci va separa aurul şi argintul de restul materialelor prin zdrobire şi centrifugare.

În iulie 2015, Vast Resources a cumpărat 50,1% din Sinarom Mining Group, care operează cariera Mănăila şi care deţine 1,8 milioane de tone de minereu polimetalic.