Mama, tatăl şi fratele unui bărbat decedat în urma unui accident rutier au obţinut, printr-o decizie a Tribunalului Satu-Mare, daune morale în valoare totală de 1,7 milioane de euro, arată o soluţie comunicată revistei Capital de către instanţa sătmăreană. Decizia nu este definitivă şi a fost deja atacată de către firma de asigurări însă este cea mai importantă daună încă  valabilă în România în condiţiile în care precedentul record a fost modificat de instanţele superioare. Era vorba despre o daună de 2 milioane de euro pe care avocaţii asigurătorilor au reuşit să o reducă la doar 900.000 de euro. Ambele cazuri vizează liderul pieţei locale de asigurări, Astra.

Poveste tragică şi decizii contradictorii

 
În accidentul vizat de decizia instanţei au murit mai multe persoane. În motivarea acţiunii se arată că pe data de 2 septembrie 2011, la urcarea pe Podul Decebal din Municipiul Satu-Mare, un autoturism marca Audi A4 condus de un şofer în vârtsă de 20 de ani, în care se aflau două persoane printre care şi fiul reclamanţilor, a intrat în depăşire într-o zonă care nu permitea această manevră, cu o viteză de 100 de km pe oră, şi s-a izbit de un alt autovehicul condus regulamentar. Ambii pasageri au fost duşi la spital în stare gravă şi au decedat ulterior. Interesant este că, ulterior, în timp ce familia uneia dintre persoanele decedate a primit 1,7 milioane de euro ca daune morale, urmaşii celuilalt decedat au primit, în primă fază, doar 35.000 de euro suma crescând la aproximativ 200.000 de euro. De altfel, după ce prima familie a primit 1,7 milioane de euro, avocaţii celei de-a doua şi-au crescut pretenţiile la exact aceeaşi sumă.

Coşmarul asigurătorilor

Daunele morale  pe care sunt obligaţi să le plătească în urma deciziilor instanţelor din România au devenit un adevărat coşmar pentru asigurători. În ultimii ani, mai precis după majorarea prin lege a sumei maxime ce poate fi primită pentru daune morale din RCA(la 5 milioane de euro), a devenit o practică acordarea de sute de mii şi chiar milioane de euro. După cum a mai relatat revista Capital, majoritatea asigurătorilor de RCA au pe rol cel puţin un proces care să depăşească 1 milion de euro. De altfel, în punctul maxim, rezervele constituite de asigurători pentru pretenţiile în instanţă ale victimelor depăşeau cumulat 1,3 miliarde de lei. În acest moment situaţia este mult mai bună însă a fost nevoie ca arbitrul pieţei să elimine obligativitatea ca societăţile de asigurare să provizioneze integral pretenţiile în instanţă, după cum a Capital a relatat în premieră.

Reţele bine puse la punct

“Profesioniştii daunelor morale“, avocaţi cu spirit întreprinzător, studiază cu atenţie sentinţele date de judecători şi încearcă să se îndrepte către acele instanţe care au dat decizii ce i-ar putea avantaja, mai ales că deciziile variază mult, chiar pe speţe similare. „Este foarte scump să te judeci la Bucureşti şi mult mai ieftin prin diverse alte zone ale ţării. În plus, se naşte un interes la limita dintre legitim şi ilegitim al unora sau altora de a vrea să se judece pe la instanţele respective în măsura în care poţi să influenţezi competenţa. În dreptul internaţional există formula de «forum shopping», adică să te duci să-ţi alegi ţara în care vrei să te judeci.
La noi, unde fenomenul este dublat şi de apariţia acelor «avocaţi specializaţi» – specializarea înseamnă preluarea unui caz contra unui onorariu de 50-70% din valoarea despăgubirilor şi gestionarea gratuită a lui, care iar este un fenomen anormal, în condiţiile în care asta este dublată, în măsura posibilităţilor, de alegerea unei instanţe mai generoase –, ajungem la un fenomen cu totul străin de ceea ce înseamnă administrarea corectă a justiţiei“, explică un specialist în drept.
De multe ori avocatul este cel care se duce să propună familiei victimelor să pretindă despăgubiri de la societatea care l-a asigurat pe autorul accidentelor. El negociază, el reprezintă victima în instanţă, el se ocupă de obţinerea documentelor care să ateste eventualul handicap major al accidentatului. Interesant este că, de obicei, instanţele acordă sume mai mari pentru vătămări grave şi ireversibile decât pentru decese, după cum arată un avocat, specialist în dreptul asigurărilor.