Asasinarea lui Nicolae Iorga, dezbătută pe larg de jurnalistul Dan Andronic și istoricul Alex Mihai Stoenescu, exclusiv la podcastul „Evenimentul Istoric”.

Cei doi au vorbit despre o carte apărută zilele trecute, a cărei temă vizează preliminariile asasinării marelui om de cultură.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu vorbește pe larg despre Nicolae Iorga

Totodată, aceștia au prezentat premisele asasinării de către legionari a lui Nicolae Iorga și care a fost rolul unor istorici extrem de cunoscuți, cum ar fi Constantin C. Giurescu si Petre Panaitescu.

Cartea este semnată de invitatul emisiunii și poate fi comandată pe edituradecarte.ro sau găsită în librarii.

A fost un adevărat geniu care nu a lăsat nimic nepublicat

În primul rând, istoricul a subliniat că Nicolae Iorga un adevărat geniu, care nu a lăsat nimic nepublicat. Toată opera lui este publicată în timpul vieții.

„Să pornim cu cine a fost Iorga, o imagine de ansamblu a geniului. De ce este considerat geniu? Vrea să încep cu un aspect neconformist. (…) Iorga și statistica. În 1976, fostul secretar al lui Nicolae Iorga, Barbu Teodorescu, a făcut prima numărare a operelor lui Iorga, a cărților publicate de el.

Cu excepția a patru poezii, toată opera lui Iorga este publicată în timpul vieții. Nu a lăsat nimic nepublicat. Tot ce a produs el în viața lui a fost publicat.

Barbu Teodorescu face această analiză în 1976 și dă 1.325 de cărți publicate”, a relatat Alex Mihai Stoenescu în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube „HAI România”.

Foarte puțini oameni în lume au realizat o asemenea operă titanică

Istoricul a prezentat apoi cazul unui profesor pensionar din Vălenii de Munte, care a realizat o renumărare o operelor lui Iorga. Profesorul a stat câțiva ani de zile a stat și a căutat și a numărat toate cărțile și articolele. Astfel, a ajuns la cifra de 1.405 volume.

Conform informațiilor oferite de Alex Mihai Stoenescu în timpul podcastului, Iorga a realizat o operă titanică „pe care nu a egalat-o nimeni în România”.

Simultan, sunt foarte puțini în lume care au reușit așa ceva.

„Prin 1983, un alt secretar al lui Nicolae Iorga, Smântânescu, cu ocazia unei vizite la liceul din Focșani, care avea și revistă proprie, anunță că a renumărat operele lui Iorga și că este de 1.395 de cărți, peste 25 de mii de articole de presă publicate.

Recent, în 2023, un profesor pensionar din Vălenii de Munte mi-a trimis o cercetare pe care a făcut-o și la biblioteca Academiei și la toate publicațiile. Câțiva ani de zile a stat și a căutat și a numărat toate articolele lui Iorga și toate cărțile lui Iorga.

Este vorba despre 1.405 volume, având în vedere că unele sunt reluări, iar unele titluri sunt în mai multe volume. (…) Discutăm de o operă titanică pe care nu a egalat-o nimeni în România și sunt foarte puțini în lume care au reușit așa ceva”, a mai spus istoricul.

Întreaga ediție a podcastului marca „Evenimentul Istoric” poate fi urmărită CHIAR AICI.