Într-un interviu cu Capital, Martin Schmalzried, masterand în științe politice, profesor de sociologie și expert în acordarea creditelor, a declarat un lucru uimitor legat de viitorul creditelor și accesibilitatea acestora în UE. Membrul senior al rețelei COFACE a descris un posibil viitor pentru cei care doresc să obțină un credit sau un împrumut, spunând că UE consideră implementarea inteligenței artificiale în ecuație pentru cei care doresc să verifice dacă se califică pentru un credit.

Acesta a declarat că algoritmul pe baza căruia programul de inteligență artificială va funcționa o să aibă o bază de date limitată, neștiindu-se încă dacă va avea acces și la rețelele de socializare ale fiecărei persoane care încearcă să obțină un credit astfel încât să poată determina și pe baza acestora dacă o persoană poate sau nu să obțină creditul sau împrumutul dorit.

„De exemplu, dacă programul vede că ai o tendință crescută de frecventare a jocurilor de noroc, acesta va determina că nu poți obține creditul dorit”, a declarat Martin.

Acesta a continuat prin a spune că, pe lângă o sursă sigură de venit care să depășească un anumit prag, orice obicei sau hobby poate juca un rol important în a determina dacă o persoană merită să obțină un credit sau un împrumut. Chiar dacă a declarat că discuțiile legate de acest subiect se întâmpla în momentul de față, Martin nu a putut da o dată, nici măcar orientativă, pentru când aceste schimbări vor avea loc.