Tudor Păcuraru, colonel (r) SRI specializat în analiza-sinteză a informațiilor clasificate, a fost invitat vineri la emisiunea lui Robert Turcescu de pe canalul de YouTube EVZ Capital.

Acesta a vorbit despre cele patru accidente succesive raportate la gazoductele Nord Stream, dar și despre cei care ar putea avea de câștigat în urma unei astfel de situații. Potrivit colonelului, nu ar fi vorba despre terorism, ci mai degrabă despre un război hibrid, adică un conflict dus prin anumite mijloace și nicidecum prin luptă.

Totodată, acesta amintește și de declarațiile făcute de secretarul general al NATO, care spunea că există răspunsuri adecvate la actuala situație. Nord Stream nu este sfârșitul unui conflict, ci mai degrabă începutul, spune Tudor Păcuraru.

Interesul pe care fiecare țară îl are

„Patru accidente succesive, câte două, câte două, este clar că avem în față un act de sabotaj. Nu cred că este terorism, cred că este război hibrid. Război hibrid înseamnă că nu se duce numai pe terenul de luptă și doar prin mijloace militare, ci și prin mijloace mediatice, economice și are o puternică componentă mediatică și psihologică. Acesta este echivalentul primei lovituri de intimidare la adresa UE, lucrurile sunt știute de NATO.

Stoltenberg a spus că există răspunsuri adecvate, ei așteaptă niște dovezi, nu vor să se arunce ca FSB-ul cu fiica lui Dughin. Marți vor trimite echipe acolo pentru probe de analiză și vor afla de unde vin explozibilii. Rusia studiază această acțiune din 1971. Studiau modul în care puteau fi sabotate cablurile de comunicații submarine. Credeți că ce se întâmplă acum cu Nord Stream este sfârșitul? Nu, este începutul”, a spus acesta.

Tudor Păcuraru precizează că explozia conductelor norvegiene poate fi un act de război din putea NATO. Totodată, el amintește și de presiunile venite din partea lui Joe Biden, dar și de interesele pe care liderul american le-ar putea avea asupra blocării Nord Stream 2.

„Explozia conductelor norvegiene ar fi un act de război, NATO s-ar afla într-un război deschis cu Rusia. Știm din ce cauză s-a certat cu președintele chinez Xi Jinping care i-a zis să se liniștească. Ei au echipamentul și unitățile militare formate din 1976, proiectul 1851.1(…). Ei se pregătesc de mult.

A și făcut-o în sensul că (Biden n.r.) a exercitat presiuni politice asupra Germaniei care a înghețat proiectul, nu i-a dat avizul. Marți, miercuri, vor fi scafandri, specialiști FBI care vor lua probe. Există interese, nu se duc doar americanii acolo. Se va ști ce fel de explozibil e, de unde provine”, adaugă acesta.

Trei țări, trei interese diferite

Întrebat de jurnalistul Dan Andronic câtă încredere mai poate exista în această expertiză având în vedere interesele actorilor, colonelul SRI susține că există trei mari puteri diferite care au trei interese diferite.

De asemenea, miza este și ea uriașă în condițiile în care există riscul ca NATO să se rupă în două. El amintește și de informațiile apărute în presa de stat din Rusia cu privire la actuala situație.

„Sunt trei țări diferite cu interese diferite. În cazul în care SUA a sabotat un proiect în care UE a băgat 5 miliarde de euro, se rupe NATO. Credeți că SUA ar risca asta?

Toată propaganda este a dnei. Margarita Simonian, cea care a pus la punct și operat sistemul Russia Today și în momentul în care l-au închis occidentali își face show-ul la principalul canal al televiziunii de stat din Rusia.

Acum trebuie să pătrunzi pe șest în două țări care sunt membre NATO. Trebuie să lucrezi niște ore cu un submersibil care să aibă camere de presiune, acolo s-a lucrat cu scafandrii la 70-80 metri adâncime. Se lucrează cu amestecuri heliox și ar putea lucra ore întregi, s-a lucrat cu cameră de decompresiune. Care sunt statele care pot aduce acolo astfel de camere? Statele Unite și Rusia. Niciun alt stat sau entități private nu poate”, a mai adăugat acesta.

Se mai pot repara gazoductele?

Tudor Păcuraru a mai fost întrebat dacă există vreo șansă ca gazoductele să poată să fie reparate. În acest sens, el susține că acest lucru este aproape imposibil, având în vedere modul în care conducta a fost montată.

Totodată, el a explicat și că presiunea este una extrem de mare, iar mii de tone de apă sărată ar trebui evacuate pentru o eventuală reparație. Spălarea conductei ar dura luni de zile, a mai spus acesta, iar prețul ar fi de ordinul sutelor de milioane.

„Este aproape imposibilă. Ei când au pus-o (conducta n.r.) au montat la suprafață segment cu segment, acum trebuie să detașeze segmenții și să îi înlocuiască în condițiile subactivatice. Pe interiorul conductei presiunea este mult mai mare, la fel și grosimea oțelului.

Presiunea acolo este mare, este de ordinul a zecilor de atmosfere, d-asta gazul izbucnește atât de tare. Vor trebui evacuate mii de tone de apă sărată de pe conducta aceea, cum eviți coroziunea? Spălarea conductei ar dura luni de zile. Ce să faci? Bagi iarăși 500 de milioane?”, a mai adăugat acesta.

Ce va urma după exploziile gazoductului Nord Stream?

Întrebat de jurnalistul Dan Andronic dacă ar putea urma și altceva după acest conflict și dacă lucrurile ar putea escalada, Tudor Păcuraru susține că Vladimir Putin este în prezent ”pokeristul care a pierdut miza”.

Deși mulți se așteaptă ca acesta să facă un pas în față, nimic nu s-a întâmplat încă. De cealaltă parte, NATO încearcă să fie cât se poate de calmă, dar totuși vigilentă. SUA Polonia și România însă sunt în prima linie, avertizează acesta.

„În momentul de față pokeristul care a pierdut miza este Putin, toată lumea se așteaptă să scoată din mânecă un pistol să-și împuște partenerii și după să iasă pe geam. Ați văzut că NATO are răspunsuri calme la fiecare situație, se fac simulări pe diverse scenarii și se elaborează planuri de contingență, de reacție la o situație dată. În momentul de față ministerul de Externe român, ca Departamentul de Stat sau MAE polonez, a cerut să se retragă cetățenii naționali din Rusia.

Asta înseamnă că SUA, Polonia și România sunt în prima linie. Încă de pe data de 16 septembrie flota a șasea face exerciții de desfășurare de rachete anti-rachetă undeva în estul Europei, nu se știe unde, și sunt de ultim trăsnet”, a mai punctat el.