NATO este convins că Nord Stream a fost atacat intenționat

„Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nesăbuite şi iresponsabile. Noi, aliaţii, ne-am angajat să ne pregătim, să descurajăm şi să ne apărăm împotriva utilizării coercitive a energiei şi a altor tactice hibride de către actori statali şi non-statali.

Orice atac deliberat asupra infrastructurii critice a aliaţilor va fi întâmpinat cu un răspuns unit şi hotărât”, a declarat, joi, Jens Stoltenberg, potrivit unui comunicat de presă emis de NATO.

Declarația sa vine la scurt timp după ce operatorii gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au informat că sistemul de conducte, care transportă gaze naturale din Rusia spre Europa, a suferit daune „fără precedent” într-o singură zi.

Rusia susține ferm că SUA au atacat Nord Stream

Deși, momentan, nu se știe sigur dacă evenimentul respectiv a fost un simplu incident sau un atac deliberat, Rusia susține ferm că SUA au sabotat gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2.

„Incidentele privind scurgerea de gaze la conductele Nord Stream și Nord Stream 2 au avut loc în zona economică specială (SEZ) a Danemarcei și Suediei, care este controlată de serviciile de informații americane. Aceste țări (Danemarca și Suedia) sunt foarte centrate pe NATO, sunt înţesate cu arme americane, sunt complet controlate de serviciile de informații americane.

Pe apă, sub apă, aerian și terestru totul este înţesat cu echipament american”, a explicat, joi, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia, potrivit RADOR.

Potrivit spuselor sale, până acum, s-a încercat să se definească aceste ape drept neutre. Ea a reamintit, totodată, declarațiile autorităților americane, în special ale președintelui american Joe Biden și ale reprezentantului Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland.

Anterior, ei spuneau că SUA vor pune capăt proiectului Nord Stream în cazul în care escaladează războiul din Ucraina. Maria Zaharova a precizat că de ani de zile Statele Unite ale Americii luptă împotriva acestei conducte care transportă gaze naturale din Rusia spre Europa.

Europa acuză Rusia că ar fi atacat gazoductul Nord Stream

La polul opus, câțiva oficiali europeni din domeniul securității au declarat că au observat luni și marți nave rusești în apropierea zonelor unde au apărut scurgeri din gaze din Nord Stream. Probabil, ele au fost cauzate de explozii subacvatice. În plus, săptămâna trecută, au fost observate și submarinele rusești în acea zonă.

Momentan, nu este clar dacă navele rusești au avut vreo legătură cu exploziile din Marea Baltică, însă această varianta va fi analizată de anchetatori. Informația respectivă a fost confirmată de o sursă anonimă și de oficiali occidentali din domeniul informațiilor, precizează Mediafax.

De altfel, trei oficiali americani au spus că specialiștii din domeniul apărării din SUA nu au încă o explicație pentru ceea ce s-a întâmplat în Marea Baltică. În ciuda acestui fapt, toate aceste observațiile aruncă suspiciuni asupra Rusiei, despre care se crede că are atât capacitatea, cât și motivația de a deteriora în mod deliberat gazoductele.

Totuși, navele rusești operează de obicei în acea zonă, potrivit unui oficial militar din Danemarca, care a precizat că prezența navelor rusești în Marea Baltică nu reprezintă o dovadă clară că Rusia a provocat avariile asupra Nord Stream 1 și Nord Stream 2. Totuși, prim-ministrul din Danemarca și premierul Suediei au afirmat, marți, că, probabil, scurgerile de gaze au cauzate de un atac deliberat, ci nu de un simplu accident.

La rânsul său, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, a spus că este vorba despre „un aparent sabotaj”, dar înalții oficiali occidentali nu au dat vina nici pe Rusia, nici pe alt stat. Guvernul de la Moscova a negat că ar fi lovit gazoductele, iar un purtător de cuvânt al Kremlinului a calificat acuzația drept „previzibil de stupidă și absurdă”.