Statul mai are de platit circa 170 de milioane de euro in contul actiunilor detinute la Fondul Proprietatea, ca urmare a evaluarii activelor care alcatuiesc capitalul social al acestuia, au declarat pentru Capital surse apropiate Fondului si Ministerului de Finante. De asemenea, aproape 615 milioane de actiuni au fost indisponibilizate in contul statului la Depozitarul Central saptamana trecuta, asa cum prevede articolul 9 din Legea Nr. 247/2005.

Potrivit evaluarii realizate in luna octombrie a anului trecut de compania constanteana Finevex SRL, valoarea activelor care formeaza capitalul social al Fondului Proprietatea este de numai 13,273 miliarde de lei, fata de suma prevazuta in Hotararea de Guvern de infiintare a Fondului, de 14,240 miliarde de lei.

Luand in calcul si banii pe care statul i-a varsat de-a lungul timpului in contul Fondului Proprietatea, in suma de 351 de milioane de lei, suma pe care statul o mai are de platit in contul actiunilor detinute la Fond este de 614.940.213 de lei.

Diferenta rezultata din evaluarea activelor ce alcatuiesc capitalul social al Fondului ar putea fi acoperita fie cu bani de la buget, ceea ce este insa mai putin probabil, fie prin transferarea unor noi active din partea statului.

Pana una alta, consecinta pe termen scurt a acestei situatii este blocarea dreptului de vot si, mai ales, de a primi dividende pentru circa 4,3% din actiunile Fondului Proprietatea. Pierderea efectiva a Ministerului de Finante in ceea ce priveste dividendele va fi de aproximativ 2-3% din suma pe care ar fi primit-o in cazul in care actiunile nu ar fi fost anulate. Cel mai probabil de ordinul milioanelor de euro. Aceasta, bineinteles, daca nu vor fi achitate intre timp actiunile respective. Cealalta consecinta este, desigur, obligatia statului de a mai plati inca 170 de milioane de euro, sau de a renunta la active de aceasta valoare aflate in portofoliul AVAS, Ministerului Economiei si Finantelor sau al altor ministere.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi in urmatoarea editie tiparita a revistei Capital.

Data: 13 februarie 2008