Romgaz a aniversat 10 ani de la listarea pe bursă, interval în care capitalizarea a crescut cu 52%. Directorul general Răzvan Popescu a prezentat prioritățile companiei în contextul demarării proiectului Neptun Deep.

Romgaz a celebrat astăzi împlinirea a 10 ani de la listarea pe bursă, mai precis la Bursa de Valori București.

După un deceniu, capitalizarea bursieră a crescut cu 52% față de IPO. Evenimentul a fost marcat printr-o ceremonie specială „Ring the Bell“, respectiv deschiderea ședinței de tranzacționare la BVB, alături de echipa Romgaz.

„Suntem într-un moment foarte important al pieței de capital – 10 ani de la listarea pe bursă a companiei Romgaz. 10 ani în care randamentul prețului este foarte bun, de 50%, incluzând aici și dividendele de 170%. Sunt 10 ani în care compania a avut contribuții foarte importante și la dezvoltarea pieței de capital. Și sperăm să fie un contributor  important și în continuare în acest sens. Când am promovat la statutul de piață emergentă, decizia s-a luat și pe baza faptului că, la acel moment, trei companii îndeplineau criteriile de eligibilitate și de size/mărime. Una dintre aceste trei companii a fost Romgaz.“ a declarat Adrian Tănase, directorul Bursei de Valori București.

Așteptări mari de la Neptun Deep

Adrian Tănase a prezentat totodată și care sunt așteptările bursei de la compania Romgaz, dar și speranțele generate de proiectul Neptun Deep.

„Ne așteptăm ca Romgaz să fie foarte prezent și în indicii pe care îi gestionează Bursa de Valori București. Este prezent deja, dar trebuie să fie și indici internaționali. Perspectivele de lichiditate ale Romgaz s-au îmbunătăți și vă felicităm pentru decizia de a vă lua un market maker. Romgaz este una din cele patru companii la care ne uităm pentru îndeplinirea criteriilor MSCI, alături de Hidroelectrica, Banca Transilvania și Petrom. Dorim ca vizibilitatea Romgaz atât pe piața internă, cât și internațională să fie una maximă. Și să fim alături de Romgaz ca partener în acest sens. Avem proiectul Neptun Deep și ne așteptăm ca piața de capital să fie alături de companie în a-și îndeplini necesitatea de finanțare. Următorii 10 ani, din punctul meu de vedere, vor fi mult mai interesanți decât ultimii 10. Este normal să se întâmple așa.“, a mai precizat directorul BVB.

Capitalizare Romgaz de aproape 4 miliarde de euro

La rândul său, directorul general Romgaz, Răzvan Popescu, a prezentat prioritățile companiei în acest context.

„Anul trecut am atins maximul de tranzacționare, de 52,2 lei. Ceea ce a dus la o capitalizare maximă de 19,93 de miliarde lei, respectiv aproape 4 miliarde de euro în luna iunie 2022. Suntem într-un moment de adaptare a unui model de business, în care avem un CAPEX de finanțat. Trebuie să mergem pe piețele internaționale. Va trebui ca, odată cu această creștere de capital, compania să devină un motor de sustenabilitate. Ne dorim să evoluăm, să învățăm și ca Bursa să fie un partener și pentru obligațiunile care urmează să le emitem.“, a explicat Răzvan Popescu.

Deși creșterea vizibilității pe piețele internaționale este o prioritate, atât pentru companie, cât și pentru BVB, directorul Romgaz nu exclude accesarea pieței de capital autohtone.

„Ne-am gândit la un mix de finanțare pentru că este important să accesăm piața românească. Pentru că, până la urmă, Romgaz este o companie românească. Investitorii români cunosc foarte bine compania, fondurile de pensii o cunosc, iar în acționariatul companiei sunt tot mai mulți investitori instituționali. Există lichiditate în piață, dar nu știm exact dacă piața românească va putea absorbi singură și din acest motiv ne dorim ca obligațiunile să fie internaționale.“, a explicat Răzvan Popescu.

Directorul Romgaz a mai declarat, în contextul anunțului de delistare a OMV Petrom de pe bursa de la Londra, că se realizează o analiză în prezent.

„Lichiditatea GDR-urilor nu este una extraordinară. Trebuie să facem o analiză între beneficiu și costurile pe care le avem cu GDR-urile. La momentul oportun vom lua o decizie și vom informa piața de capital.“, a mai precizat Popescu.