Mulți europeni își pun aceleași întrebări. În timp ce oamenii acceptă că internetul are o importanţă din ce în ce mai mare în viața de zi cu zi, 44% din utilizatori sunt preocupaţi de faptul că divulgă prea multe date cu caracter personal. Puțin peste un sfert din utilizatorii rețelelor sociale (26%), precum şi un număr chiar mai redus de persoane care efectuează achiziții online (18%), consideră că dețin controlul deplin asupra datelor lor cu caracter personal.    

Datele personale, protejate indiferent unde se află serverul

Odată cu apariția site-urilor de socializare în rețea, a telefoanelor inteligente care ne pot indica locația unui restaurant și a cardurilor inteligente care stochează informații sensibile cu privire la sănătatea fiecăruia dintre noi, fiecare mişcare a noastră în mediul digital lasă în urmă amprente. În această „minunată lume nouă digitală” avem nevoie de un set solid de norme în materie de protecție a datelor.

În Europa, directiva din 1995 cu privire la protecția datelor a constituit o etapă importantă în asigurarea confidențialității și în garantarea efectivă a protecției datelor. Însă diferențele în modul în care țările au pus în aplicare legea au dus la crearea de lacune în ceea ce privește protecția, în funcție de locul în care persoana locuiește sau îşi cumpără bunurile şi serviciile. Normele actuale trebuie modernizate, dat fiind că ele datează din perioada în care exista un flux redus de date pe internet, iar fondatorul Facebook-ului avea 11 ani.

Pentru a proteja mai eficient datele cu caracter personal, săptămâna aceasta, Comisia Europeană a propus o amplă reformă a normelor în acest domeniu. Astfel, veți putea exercita un control mai puternic asupra datelor dumneavoastră cu caracter personal și veți putea avea acces mai ușor la ele. De asemenea, veți fi mai bine informat cu privire la modul de tratare a datelor dumneavoastră din momentul în care decideţi să le furnizaţi. Propunerile sunt elaborate astfel încât să garanteze că informațiile dumneavoastră cu caracter personal sunt protejate, indiferent de locul unde acestea sunt transmise sau stocate, chiar dacă aceasta se întâmplă în afara UE, cum este cazul de cele mai multe ori pe internet.

Europenii își câștigă ”dreptul de a fi uitați”

Va exista un set unic de norme cu privire la protecția datelor, pentru toate cele 27 de state membre ale UE. Normele UE se vor aplica în cazul în care companiile prelucrează date cu caracter personal în străinătate sau în cazul în care ele oferă servicii tuturor cetăţenilor Uniunii Europene. Veți avea acces cu ușurință la propriile date şi le veţi putea transfera de la un serviciu la altul. Fotografiile, imaginile video și datele de contact vă aparțin dumneavoastră și nu societății la care ați apelat pentru un profil online. În cazul în care formulați o cerere cu privire la datele dumneavoastră, toate aceste informații vă vor fi transmise într-un format frecvent utilizat ce înlesneşte posibilitatea alegerii unui alt serviciu. Este un aspect legat de concurența loială.

„Dreptul de a fi uitat” vă va permite să faceți mai bine față riscurilor legate de protecția datelor online. Atunci când nu mai doriți ca datele dumneavoastră să fie prelucrate sau când nu mai există motive legitime pentru păstrarea acestora, ele pot fi șterse. Închipuiți-vă că ați încărcat o fotografie compromiţătoare pe pagina dumneavoastră din rețeaua de socializare. În următoarea zi aveţi un interviu pentru un loc de muncă și doriți să ștergeți respectiva fotografie. Conform noilor norme, acest drept va deveni realitate, nu va reprezenta doar un principiu.

Obiectivul normelor este de a oferi fiecăruia dintre noi mijloace de control asupra propriilor date. Acest lucru nu înseamnă că oamenii pot șterge evenimentele relatate anterior în ziare sau că pot îngrădi libertatea presei. De asemenea, noile norme evidenţiază in mod clar  faptul că, atunci când vă exprimați acordul cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră, acest lucru trebuie să se realizeze în mod explicit și în cunoștință de cauză. Și în cazul în care datele dumneavoastră sunt furate, pierdute sau exploatate de hackeri, trebuie să fiți informat de îndată cu privire la aceasta și nu după o săptămână.

Pentru firme, noile norme vor însemna reducerea birocrației și o mai mare siguranţă juridică. Cerinţele inutile de raportare pentru companii vor fi eliminate, atunci când este posibil. Organizațiile se vor adresa unei singure autorităţi naţionale privind protecţia datelor în țara din UE unde acestea își au sediul principal.

Fiecare dintre noi va putea avea încredere atunci când foloseşte serviciile online și face achiziţii, apelează la noile tehnologii sau transmite informaţii prietenilor din întreaga lume. Nu va conta în ce țară locuieşti sau locul în care se află serverul sau sediul unei anumite companii. Această încredere sporită va contribui, de asemenea, la dezvoltarea firmelor, la valorificarea posibilităţilor oferite de piața unică și va veni în sprijinul consumatorilor din întreaga Europă, datele cu caracter personal fiind prelucrate în siguranță și cu costuri mai mici. În aceste vremuri dificile, Europa are nevoie de aceste măsuri.

Articol trimis redacţiei Capital de Viviane Reding, vicepreședintele Comisiei Europene și comisar pentru Justiție, drepturi fundamentale și cetățenie