Liderul pro-rus, Ramzan Ahmatovici Kadîrov, vrea să trimită mii de luptători ceceni în Ucraina, potrivit Nexta.

„Măcelarii lui Kadîrov”, militarii loiali liderului cecen pro-rus, sunt pregătiți să fie trimiși în Ucraina. În imaginile apărute pe rețelele sociale, mii de soldați sunt echipați și gata să pornească în sprijinul Rusiei.

Între timp, armata ucraineană a transmis vineri că trupele sale se luptă cu forţele ruse în zona extinsă a capitalei Kiev. Făcând referire la două zone de la nord-vest de capitală, un purtător de cuvânt al armatei, Olexii Arestovici, le-a spus jurnaliştilor că „acolo au deja loc lupte”.

Oficialul a precizat că pregătirile pentru apărarea centrului capitalei Kiev sunt în desfăşurare.

Cine este liderul pro-rus?

La început, Ramzan Ahmatovici Kadîrov a luptat împotriva Moscovei, dar acum este un aliat-cheie al președintelui Vladimir Putin, fiind considerat unul dintre cei mai de temut oameni din Rusia.

Kadîrov a impus legea islamică – în propria sa interpretare – în regiunea cecenă și este renumit pentru abuzuri și nerespectarea drepturilor omului, scrie Nexta

Ramzan Kadîrov controlează Cecenia, republică din sudul Federației Ruse, ca pe propriul domeniu personal, potrivit BBC.

Tatăl său, Ahmad Kadîrov, a câștigat un controversat scrutin prezidențial și apoi a fost ucis într-un atac cu bombă în 2004.

Invadarea Ucrainei ar însemna o nouă Cecenie pentru Rusia

Invadarea Ucrainei, din punctul de vedere rus va fi dureroasă, violentă şi sângeroasă. Rusia să înţeleagă că asta ar putea fi o nouă Cecenie. Acest semnal a fost transmis de premierul britanic, Boris Johnson. El a ținut să facă această remarcă la televiziunile britanice.

Premierul britanic a avertizat că invadarea Ucrainei ar însemna ”o nouă Cecenie”, un conflict ”dureros, violent şi sângeros” pentru Rusia. Premierul britanic se referă la republica rusă din Caucaz care a fost teatrul unor intervenţii sângeroase ale armatei ruse, a avertizat luni premierul britanic Boris Johnson.

”Trebuie să transmitem mesajul că invadarea Ucrainei, din punctul de vedere rus, va fi dureroasă, violentă şi sângeroasă şi eu cred că este foarte important ca Rusia să înţeleagă că asta ar putea fi o nouă Cecenie”, a avertizat Boris Johnson, la televiziunile britanice. ”Cunosc un pic acest popor şi cred că se va bate”, a declarat el, referindu-se la ucraineni.

 Cecenia, devastată de războaie sângeroase

Republica Cecenia, situată în Caucaz, a fost devastată în anii ’90 şi 2000 de două războaie sângeroase între separatişti şi, apoi, islamişti, şi armata rusă. Aceste războaie s-au soldat cu zeci de mii de morţi, iar al Doilea Război din Cecenia (1999-2009) a fost marcat de atrocităţi şi bombardamente oarbe la Groznîi.

Regatul Unit – care a livrat recent rachete Ucranei – acuză Rusia de faptul că ”încearcă să instaleze un lider prorus la Kiev”, acuzaţii respinse drept ”absurdităţi” de către Moscova, susține news.ro. Marea Britanie a anunţat luni că îşi repatriază o parte a personalulu doplomatic din Ucraina, din cauza unei ”ameninţări tot mai mari” a Rusiei.

”Informaţiile (clasificate) sunt foarte clare: există grupuri de luptă ruseşti la frontera Ucrainei, iar toată lumea poate vedea că există un plan al unui război-fulger care ar putea conduce la căderea Kievului”, declară Boris Johnson.