Europa, în corzi din cauza gazelor naturale! Prețurile au crescut alarmant într-o singură zi. Care este motivul?

Astfel, traderii au explicat că una din principalele conducte pentru livrarea de gaze naturale din Siberia în Europa, conducta Yamal, continua să funcţioneze marţi în sistem reverse, pentru a 15-a zi la rând. Ce înseamnă acest lucru? Livra gaze din Germania spre Polonia, în loc să trimită gaze naturale ruseşti spre Europa. Simultan, livrările de gaze ruseşti din Ucraina spre Slovacia erau la rândul lor la un nivel redus, conform informațiilor transmise de reuters.com

În acest context, la bursa TTF de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrarea în luna următoare au urcat marţi, 4 ianuarie, cu 27,50 euro, ajungând în jurul orei 11.41 GMT până la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce cotaţiile la contractul pentru ziua următoare au crescut cu 30,50 euro până la 97 de euro pentru un Megawatt-oră.

Nivelul redus al livrărilor din Rusia a fost principalul factor care a stat la baza creşterii cotaţiilor

Prognozele meteo referitoare la o scădere a temperaturilor în Europa au pus şi ele presiuni pentru creşterea preţurilor la gaze însă nivelul redus al livrărilor din Rusia a fost principalul factor care a stat la baza creşterii cotaţiilor, este părerea unui trader citat de sursa menționată.

Amintim că UE este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Preţurile de referinţă au crescut de cinci ori începând din luna ianuarie a anului trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.

Anumiți parlamentari europeni au acuzat Rusia, care este responsabilă pentru 40% din gazele naturale consumate de blocul comunitar, că utilizează această criză ca un instrument pentru a obţine autorizaţia de funcţionare a gazoductului Nord Stream 2. Totuși, autoritățile din Rusia dezmint acuzaţiile, însă subliniază că Nord Stream 2 va creşte exporturile de gaze ceea ce va duce la scăderea preţurilor în Europa.