Europa va lansa un fond de investiții în valoare de mai multe miliarde de euro. El va fi înfiinţat pentru a creşte investiţiile în sectorul european de tehnologie, pentru a permite acestuia să concureze cu rivalii americani şi asiatici, a anunţat luni ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, potrivit Reuters.

Oficialul francez a arătat că start-up-urile europene din sectorul tehnologiei au nevoie de mult mai multă finanţare dacă Europa vrea să îşi reducă dependenţa de giganţii tehnologici din străinătate. Le Maire a adăugat că va oferi detalii cu privire la noul fond marţi, când va avea o conferinţă de presă comună cu omologul german Christian Lindner.

Fondul va avea o valoare uriașă

Ministrul francez de externe a arătat că acest fond „va avea o valoare minimă de un miliard de euro pentru a finanţa campionii din tehnologie”.

„Obiectivul nostru final este să avem 10 companii de tehnologie cu o valoare de peste 100 miliarde de euro fiecare până în 2030”, a spus Bruno Le Maire, la o conferinţă pe tema suveranităţii digitale.

Separat, Ministerul german al Finanţelor a informat că Berlinul va contribui cu un miliard de euro la acest fond de investiţii în tehnologie.

Motivul pentru care Europa a decis să acționeze

Fondurile europene de tip venture capital sunt deseori mult prea mici pentru a putea să finanţeze dezvoltarea start-up-urilor europene din sectorul tehnologiei, astfel că acestea nu au altă alegere decât să se îndrepte spre fondurile americane de venture capital.

În schimb, multe firme de tehnologie din SUA şi China au beneficiat de finanţare publică la o anumită fază din dezvoltarea lor, ceea ce în cazul firmelor europene a fost mai complicat în trecut din cauza regulilor UE stricte cu privire la acordarea de ajutoare de stat.

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat, în octombrie 2021, date cu privire la intensitatea digitală la nivelul blocului comunitar. Indicele de intensitate digitală arată că Bulgaria şi România sunt statele membre UE în care majoritatea firmelor arată un nivel scăzut al DII, ceea ce indică investiţii reduse în tehnologiile digitale.

Companiile din România au investiții reduse în tehnologiile digitale

Indicele de intensitate digitală măsoară utilizarea diferitelor tehnologii digitale la nivel de întreprindere, iar punctajul său (0-12) este determinat de cât de multe din cele 12 tehnologii digitale selectate sunt folosite de companii. Cu cât este punctajul mai ridicat, cu atât este mai ridicată intensitatea digitală a unei companii, variind de la foarte scăzut la foarte ridicat.

Finlanda şi Danemarca (ambele cu 5%) şi Belgia (3%) sunt statele membre UE cu cea mai ridicată proporţie de întreprinderi extrem de digitalizate, restul ţărilor având cel mult 2% din companii cu un nivel extrem de ridicat al DII. În contrast, în Bulgaria şi România (ambele cu 66%), Grecia (60%), Letonia (57%) şi Ungaria (53%), majoritatea firmelor arată un nivel scăzut al DII, ceea ce indică investiţii reduse în tehnologiile digitale.