Membrii Eurogroupau discutat marţi programul de reforme trimis de guvernul elen, în vederea prelungirii sprijinului financiar acordat Greciei de UE, Banca Centrală Europeană şi FMI.

"Miniştrii Eurogroup au discutat o listă iniţială de reforme prezentată de autorităţile elene, măsuri care vor fi detaliate şi agreate cu creditorii externi până cel târziu la finele lunii aprilie. Instituţiile ne-au transmis un prim punct de vedere, potrivit căruia lista măsurilor este suficient de comprehensivă pentru a constitui un punct de plecare valid în vederea încheierii cu succes a evaluării", potrivit unui comunicat transmis de Eurogroup.

În urma acordului Eurogroup, cererea Greciei pentru prelungirea programul financiar extern va fi trimisă parlamentelor din zona euro pentru aprobare individuală.

Potrivit Comisiei Europene, planul de reforme trimis luni seara de Grecia la Bruxelles este în linie cu principiile stabilite de miniştrii de finanţe din zona euro şi reprezintă un “punct de plecare valid” pentru ca guvernul de la Atena să obţină prelungirea împrumutului.

"În opinia Comisiei, lista de reforme este suficient de comprehensivă pentru a constitui un punct de plecare valid în vederea încheierii cu succes a cererii Greciei pentru extinderea programului extern de asistenţă financiară, conform cerinţelor Eurogroup. Suntem încurajaţi de angajamentul privind combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene publicat marţi înainte de încheierea şedinţei Eurogroup şi citat de MarketWatch.

Cu toate acestea, reformele prezentate de guvernul de la Atena sunt departe de a fi specifice, în special în ceea ce priveşte măsurile pentru restructurarea sistemului public de pensii, pieţei muncii sau sectorul administrativ, a declarat într-un comunicat directorul executiv al FMI, Christine Lagarde.

"În unele sectoare, precum combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei, sunt încurajată de ceea ce pare un angajament mai ferm din partea autorităţilor din Atena. Însă în alte sectoare, poate cele mai importante, scrisoarea Greciei nu transmite asigurări clare că guvernul intenţionează să implementeze reformele asumate. În particular, notăm că nu există angajamente clare pentru a proiecta şi implementa reforme comprehensive pentru sectorul pensiilor şi politicile privind TVA, nici angajamente neechivoce pentru continuarea politicilor deja agreate privind deschiderea sectoarelor economice, privind reformele administrative, privatizarea şi reformele de pe piaţa muncii", se arată în comunicatul FMI.

Lagarde a adăugat că aceste reforme sunt esenţiale pentru ca Grecia să îndeplinească obiectivele programului semnat cu FMI.

Vineri, Grecia și miniștrii Finațelor din zona euro au ajuns la un acord pentru extinderea cu patru luni a programului de asistenţă financiară, iar Guvernul de la Atena a avut termen până luni la miezul nopţii pentru a trimite Comisiei o listă de măsuri pentru reformarea economiei, fără de care miniştrii Eurogroup au anunţat că nu vor aproba prelungirea acordului.