Masura introducerii normelor Euro 3 pentru autovehiculele importate incepand din 2002 face parte din acordul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. In Europa motoarele Euro 3 se fabrica incepand din anii 1998-1999 iar obligativitatea noii norme a fost instituita in tarile membre UE incepand din anul 2000. Datorita situatiei parcului auto national, tara noastra a fost mereu cu un pas in urma acestora, in ce priveste adoptarea masurilor de reducere a poluarii autovehiculelor. Euro 2 s-a introdus in Romania cu un decalaj de un an si jumatate fata de restul tarilor UE, Euro 3 cu un an mai tarziu in timp ce Euro 4 este preconizat a se introduce in Europa in anul 2005 iar la noi in 2007. Mai mult decat atat, Romania a reusit in urma negocierilor cu reprezentantii UE sa amane aplicarea normelor Euro 3 in cazul producatorilor interni de autoturisme, din 2002 in 2005, motivul fiind incapacitatea tehnologica a acestora de a se alinia atat de rapid cerintelor comunitare.
In ce priveste legislatia prin care s-a instituit noua masura, lucrurile sunt clare. Introducerea Euro 3 este stipulata in Ordinul nr. 251/1999 al Ministrului Transportului (pe atunci Traian Basescu), ordin modificat si completat un an mai tarziu de un alt Ordin al aceluiasi minister (nr. 566/1 august 2000).
Pentru cele trei segmente ale pietei auto (importatorii de masini noi, importatorii de masini second hand si producatorii locali, consecintele acestei masuri vor fi, in opinia analistilor, diferite. Importatorii de masini noi nu vor resimti in nici un fel introducerea Euro 3, din simplul motiv ca masinile fabricate in UE corespund deja noilor norme de poluare. Nu acelasi lucru se poate spune insa despre importatorii de masini second-hand, acestia fiind cei mai afectati de noua masura. Daca pana acum ei puteau aduce masini Euro 2, fabricate incepand din anii 1993-1994, din acest an vor putea importa doar automobile fabricate incepand cu anii 1999 -2000. Cum grosul importurilor erau masinile fabricate in perioada 1994 -1999 (cu preturi in jurul a 4.000-4.500 USD), se asteapta asadar in acest an o reducere drastica a numarului de autoturisme second-hand provenite din import.
„Anul trecut s-au importat in jurul a 45.000 de autovehicule la mana a doua, iar anul acesta ne asteptam la mai putin de jumatate. Cand s-a introdus norma Euro 2, importurile au scazut chiar la o treime”, declara Marius Carp, directorul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA).
Ultimul segment al pietei, cel al producatorilor locali de automobile, va fi se pare si cel mai avantajat de noua masura. Categoria de clienti care pana acum a optat pentru automobile ieftine din import va fi nevoita, in noile conditii, cred analistii, sa-si reorienteze preferintele catre modelele autohtone Dacia sau Daewoo. Introducerea Euro 3 a starnit, cum era si de asteptat, controverse intre gruparile din domeniul auto. Daca membrii APIA s-au declarat de acord cu aplicarea masurii de la 1 ianuarie 2002, pozitia conducerii ACR este total opusa.
ACR considera masura inoportuna
„Directiva Comunitatii Europene este pur si simplu un manual pentru proiectantii de automobile. Ea este valabila doar pentru tarile membre, iar pentru noi are doar caracter de recomandare, asa ca avem de-a face cu un exces de zel al autoritatilor romane. Pe de alta parte, niciunde in acest act nu se precizeaza vreo data de la care norma Euro 3 este aplicabila”, declara Constantin Niculescu, presedintele ACR
Niculescu considera ca introducerea noii norme doar pentru importatori nu si pentru producatorii locali creeaza o discriminare care afecteaza in fond libertatea de optiune a cumparatorului de autoturisme. „In toata Europa nimeni nu a ingradit existenta automobilelor dupa criterii ecologice. In Germania, de pilda, circula si astazi automobilele Trabant si Wartburg care sunt superpoluante. O asemenea masina o poti inmatricula fara probleme in Belgia sau in alta tara, fara sa intampini vreo restrictie. Automobilele sunt evaluate dupa starea lor tehnica si nu dupa anul de fabricatie. Ele trebuie sa corespunda normelor de circulatie rutiera si celor de poluare valabile la data fabricatiei acestora”, argumenteaza Constantin Niculescu. Nu in ultimul rand, presedintele ACR considera impropriu termenul de „omologare individuala” prevazut in Ordinul Ministerului Transporturilor cu privire la Euro 3.
„Este o gaselnita a fostelor conduceri ale RAR si Ministerului Transporturilor. In documentele Comunitatii Europene se spune ca trebuie „sa certifici” faptul ca autoturismul corespunde unor cerinte, nu sa-l omologhezi. Cum sa omologhezi, de pilda, un Volvo care circula deja prin toata Europa de cativa ani?
De cealalta parte, directorul APIA, Marius Carp, este de alta parere. „Discutii contradictorii au fost si in vara lui 1998 cand s-a introdus norma Euro 2 si iata ca masura s-a dovedit corecta. Daca anul acesta vom importa spre exemplu 25.000 de autoturisme second-hand, adica jumatate din cate au fost aduse aduse anul trecut, asta inseamna ca de introducerea Euro 3 va fi afectat doar un locuitor dintr-o mie. Adevarul este ca domnul Niculescu apara de fapt interesele a 1/1.000 din populatia tarii”, spune directorul APIA.
In opinia lui Marius Carp printre efectele benefice ale introducerii normei Euro 3 se numara cresterea securitatii circulatiei si scaderea infractionalitatii, ca urmare a diminuarii importurilor de masini second-hand. „Si in cazul in care este intr-o stare tehnica buna atunci cand este achizitionata, o masina veche, chiar din import, se defecteaza mai des ca una noua. Practica arata ca din motive financiare, o mare parte a detinatorilor de astfel de masini nu-si cumpara piese noi ci le prefera pe cele de la dezmembrari, care sunt mai ieftine, dar afecteaza siguranta autoturismului. Pe de alta parte, desi inca sufera la capitolul fiabilitate, Dacia are totusi un an si jumatate garantie, iar Daewoo chiar trei ani”, spune directorul Apia.
Euro 3 starneste dispute pe piata auto

17 ianuarie 2002, 12:00
Ultima modificare în 17 ianuarie 2002, 14:00
Masura introducerii normelor Euro 3 pentru autovehiculele importate incepand din 2002 face parte din acordul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. In Europa motoarele Euro 3 se fabrica incepand din anii 1998-1999 iar obligativitatea noii norme a fost instituita in tarile membre UE incepand din anul 2000. Datorita situatiei parcului auto national, tara noastra a fost mereu cu un pas in urma acestora, in ce priveste adoptarea masurilor de reducere a poluarii autovehiculelor. Euro 2 s-a intro
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook