Eugen Tomac și-a exprimat dreptul constituţional la Consulatul General al României de la Zajecar, Serbia, conform unui anunț făcut recent pe Facebook.

„Am ales să fiu alături de comunitatea românească din Valea Timocului invitat fiind la un eveniment, dar şi pentru a atrage atenţia asupra obligaţiei pe care o avem de a nu-i abandona pe românii de aici”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele PMP a subliniat că şeful statului „trebuie să îşi îndrepte atenţia şi către cei care sunt nevoiţi să lupte pentru a-şi apăra identitatea, cultura şi tradiţiile româneşti”.

Eugen Tomac subliniază că „România este model în ceea ce priveşte respectarea drepturilor minorităţilor, iar preşedintele trebuie să se asigure ca şi românii să aibă parte de acelaşi tratament în alte state”.

El arată că în Serbia există „o comunitate numeroasă de români care nu au şcoli, nu au biserici şi nu sunt reprezentaţi în administraţia locală conform ponderii lor”. „Asta în condiţiile în care, în 2012, România a condiţionat votul său pentru parcursul european al Serbiei de respectarea Protocolului bilateral privind protecţia minorităţilor naţionale”, adaugă liderul PMP.

„Am votat astăzi alături de românii din Valea Timocului cu speranţa că preşedintele României, ca membru în Consiliul European, va contribui activ la extinderea Uniunii Europene în Balcani, dar şi la est de Prut”, punctează Tomac.