Mai exact, este vorba, potrivit Evz.ro, despre o firmă austriacă care a efectuat mai multe studii de fezabilitate, în 2008, în precedentul mandat al lui Eugen Nicolăescu, care a câştigat procesul pentru plata a 4,3 milioane de euro. Până la plata sumei, instanţa a decis blocarea fondurilor Ministerului Sănătăţii. Penalitățile pentru neplată sunt în valoare de aproximativ 6 milioane de lei.
Ministrul a venit cu lămuriri suplimentare, la un post de televiziune: "Nu conturile ministerului sunt blocate. Un singur cont – cel de la BCR -, în rest, toate conturile prin care se derulează banii ministerului sunt la Trezoreria statului, care nu se poate bloca. Corect, asta trebuie să spunem: un singur cont al ministerului este blocat de executorul judecătoresc pentru o sentinţă pusă în executare, pentru că din 2009 – 2010 nu s-au făcut plăţile aferente unui contract", a explicat Nicolăescu.
El a precizat că din acel cont se făceau plăţi comerciale obişnuite, curente, cum ar fi cumpărarea de rechizite.

"Şi acel cont se alimentează din Trezorerie numai când avem astfel de operaţiuni de efectuat. În acest moment, din câte ştiu eu, sunt câţiva lei în acel cont, deci nu este un pericol, să spunem, pentru fondurile Sănătăţii. Noi încercăm să mai diminuăm suma de plată în sensul în care la toate categoriile de penalităţi încercăm să negociem, poate reuşim să micşorăm din acele penalităţi, poate firma va dori să renunţe, cel puţin din ce am înţeles eu este dorinţă de discuţie şi asta o să facem în următoarele zile", a arătat ministrul.

Eugen Nicolăescu şi-a exprimat credinţa că din datoria de 18 milioane de lei vreo două-trei milioane ar putea fi reduse prin aceste negocieri.

"Este un serviciu prestat. Pentru că miniştrii din 2009 şi 2010 nu au vrut să plătească, nu avem ce să facem. Noi trebuie să ducem la bun sfârşit. Statul de drept asta înseamnă – să respecţi legea. (…) Întrebaţi pe dl Bazac şi pe dl Cseke de ce nu au plătit. (…) Eu nu mai comentez hotărârea instanţei. Eu, ca om în această ţară, trebuie să o aplic", a subliniat ministrul Sănătăţii.
Potrivit unui comunicat al MS, "pacienţii nu sunt afectaţi de această decizie a instanţelor judecătoreşti". De asemenea MS precizează  că, unităţile spitaliceşti au contracte de finanţare cu casele de asigurări de sănătate, ca urmare nici aceste unităţi nu sunt afectate.

Firma care a cerut în instanţă recuperarea unor datorii de la Ministerul Sănătăţii a avut contract cu ministerul pentru realizarea unor servicii de ghiduri arhitecturale şi inginereşti cu finalizare.

În 2009 şi 2010, după ce au fost primite, conducerile Ministerului Sănătăţii din acei ani nu au plătit, iar firma a acţionat instituţia în instanţă, iar acum a cerut executarea silită.

În prezent, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii poartă negocieri cu firma pentru micşorarea sumei de plată, mai precis pentru reducerea unor penalităţi.

Te-ar putea interesa și: