BNR a făcut la un moment dat un anunţ care a fost trecut rapid cu vederea în tumultul politic legat de modificarea Constituţiei: scăderea cu 35% a investiţiilor străine directe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 494 la 322 milioane de euro. Pentru a vă face o imagine asupra nivelului de unde am căzut în ultimii ani, precizez că investiţiile străine în 2008, pe primul trimestru, erau undeva la peste trei miliarde de euro. Deci faţă de acum 5 ani, scăderea este de zece ori. Mulţi veţi spune că investiţiile străine depind de evoluţiile din economia europeană şi mondială şi că scăderea lor este doar rezultatul crizei economice.

Dacă ne uităm însă la statele din jurul nostru, vedem că nu este aşa. De exemplu, în ultimii ani Bulgaria a reuşit să crească volumul investiţiilor străine directe; de la 1.215 milioane de euro în perioada ianuarie-noiembrie 2011, la 1.399 milioane euro în perioada ianuarie-noiembrie 2012. Asta înseamnă nu doar că Bulgaria a reuşit să îşi crească investiţiile străine directe, dar este şi deasupra României. În condiţiile în care suprafaţa şi populaţia sunt la mai puţin de jumătate. Şi mai elocvent, valoarea investiţiilor străine directe în Bulgaria a fost de aproximativ 3,5% din produsul intern brut, în timp ce în România este sub 1%. Sunt cifre care arată cât de mică este contribuţia investiţiilor străine directe la economia românească. Cred că se mai distruge un mit: că România este în faţa Bulgariei din punct de vedere economic. Greşit. Bulgaria ne-a ajuns deja şi ne depăşeşte lejer, pentru că noi stăm pe loc. Toate aceste cifre sunt îngrijorătoare şi arată starea reală a economiei româneşti: o economie care a tot pierdut viteză în ultimele luni până în punctul în care este din nou oprită. Toate aceste cifre arată că nu vom mai avea combustibil pentru creşterea economică şi că este previzibil să avem din nou stagnare.

Nu am dat exemplul Bulgariei pentru a spune doar că ne-a luat-o în faţă, ci, în primul rând, pentru a arăta că România nu este condamnată de evoluţii externe la un trend economic descendent, la mai puţine investiţii, la mai puţini bani în economie şi la mai puţine locuri de muncă. Dacă vecinii noştri au reuşit, nu văd de ce nu ar reuşi şi România. Ce trebuie făcut? Să rezolvăm probleme mai vechi şi mai noi. Dintre problemele mai vechi: stabilitatea şi predictibilitatea legislativă în domeniul fiscal sau investiţia în infrastructură. Dintre problemele mai noi: România a început să nu mai fie competitivă din punctul de vedere al specializării pe piaţa de muncă. Anii în şir în care cei mai buni specialişti au plecat din ţară încep să îşi arate efectele, iar investitorii străini ne-au atras deja atenţia asupra acestui lucru. Revin la ceea ce am afirmat într-un articol de acum câteva săptămâni: Guvernul trebuie să investească în educaţie şi în tineri; somajul a ajuns la 24% în rândul tinerilor.

Dacă ar fi să pariez pe un as din mânecă pe care îl avem, acesta este reprezentat de tineri.  Doar tinerii pot reporni cu adevărat trenul. Cei mai bine pregătiţi trebuie convinşi să rămână acasă pentru a lucra în companii de vârf pe salarii bune. Cei mai dinamici trebuie ajutaţi  pentru a deveni antreprenori. Eu sunt antreprenor, am fondat mai multe companii, iar pentru că am experiență în antreprenoriat, am fondat RoAccelerator, astfel încât să creăm o clasă de business românească tânără şi dinamică în anii viitori. Înainte de toate, am încredere în guvernul Ponta și știu că și el are copii ca și mine și mai știu că trebuie să privim toți spre viitor cu focus pe încurajarea spiritului antreprenorial în România.

MARIAN DUȘAN,
CEO Editura
Evenimentul
și Capital