George Bush a anuntat ca se gandeste foarte serios sa-i propuna lui Greenspan sa accepte un nou mandat de presedinte al Rezervelor Federale. Presedintele SUA este cel ce nominalizeaza persoana care timp de patru ani, in timpul mandatului sau, conduce Rezervele Federale Americane (FED). Acest anunt este facut intr-un moment in care presedintelui in varsta de 77 ani al FED este internat pentru a se opera de cancer la prostata, dar si dupa ce Greenspan s-a opus public planului guvernamental de reducere a taxelor. El a atras atentia ca reducerea cu aproape 1.000 de miliarde de dolari a veniturilor bugetare va pune in pericol programul guvernamental de pensii si va mari considerabil deficitul bugetar.
Din 1987, an in care a fost ales pentru prima data in aceasta functie si pana in prezent, Greenspan a reusit sa-si castige renumele de „vizionarul de la FED”.
Pietele financiare s-au obisnuit, in ultimii 15 ani, ca atunci cand Greenspan previziona o reducere sau crestere a dobanzilor acest lucru sa se intample cu adevarat. Chiar si atunci cand el spunea ca pietele au fost „irational de exuberante”, analistii cautau un alt sens al afirmatiilor „sarpelui cu ochelari”, cum i se mai spune pe Wall Street lui Greenspan.
De orientare politica republican, presedintele FED a fost mai intii economistul-sef din timpul adminsitratiei Ford, dupa care a fost ales de Ronald Reagan sa-i urmeze legendarului Paul Volcker in biroul de presedinte al FED. Atat George Bush senior, cat si Bill Clinton i-au acordat ulterior credit total lui Greenspan.
Ultimii ani au dat insa peste cap aproape toate previziunile domnului Greenspan. Crizele financiare s-au acutizat pana intr-acolo incat Greenspan si-a pierdut renumele de vizionar. Toata lumea a cerut ajutor de la Rezervele Federale, dar Alan nu a facut decat sa ridice din umeri: „aceasta situatie ma depaseste”. In aceste conditii, toata lumea se intreaba de ce vrea Bush ca Greenspan sa mai ramana patru ani in fotoliul de presedinte al FED. Primul raspuns pe care l-ar da orice american de bun-simt ar fi acela ca alaturi de J. Edgar Hoover, Alan Greenspan face parte din figurile americane legendare de care nu te poti desparti. In al doilea rand, toata lumea presupune ca o noua schimbare in randul finantelor americane ar da peste cap toate planurile presedintelui George Bush de a obtine la randul sau un nou mandat de presedinte al Statelor Unite. Oricum, foarte multi analisti cred ca Greenspan va accepta sa ramana in fruntea finantelor americane, atata timp cat ii va permite sanatatea. Americanul de rand nu poate uita nici faptul ca in timpul mandatului lui Greenspan, in perioada 1991-2001, SUA au cunoscut cea mai importanta perioada de crestere a economiei din ultimii 100 de ani.