Notarul care le-ar fi ajutat pe cele două să se stabilească legal în Costa Rica este un personaj controversat în această țară. Damaso Ruiz Carrion este liderul unei grupări care ajută traficanții columbieni să scape de justiția internațională, scrie presa din Costa Rica, conform Libertatea.

„Reținerea româncelor în cartierul La Sabana ar putea scoate la iveală rețeaua care a permis intrarea pe teritoriul costarican nu doar a româncelor, ci și a traficanților de droguri din Columbia”, scrie publicația Diario Extra, la câteva zile după ce Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute și arestate preventiv pentru două luni.

Jurnaliștii punctează și faptul că alți cinci români, care au probleme cu legea acasă, au fost ajutați să-și obțină actele de același notar.

De altfel, în luna februarie, Rise Project dezvăluia că Alina Bica a intrat în afaceri cu oameni condamnați sau anchetați în România pentru fraudă și corupție.  Aceștia au constituit împreună o firmă în Costa Rica, iar actele au fost întocmite de același notar – Damaso Ruiz Carrion.

„Contactul local al familei Bica în Costa Rica este românul Mihai Rădulescu, care a dobândit și cetățenie costaricană după ce s-a căsătorit cu localnica Josselyn Auxiliadora Granizo Garcia, în vara lui 2012”, scrie în ancheta Rise Project.

Numele controversatului notar nu apare doar în actele românilor, ci și în mai multe acte ale traficanților de droguri columbieni. De astfel, se pare că Ruiz Carrion este capul unei rețele care aranjează căsătorii între tinerele costaricane și narcotraficanții columbieni, pentru ca aceștia din urmă să scape de justiție și să evite extrădarea. 

În 2012, traficantul Jose Fernando Medina Chica, cunoscut în Columbia drept „Fer” sau „El Cuerpo”, s-a căsătorit cu o femeie din Costa Rica, pe nume Maria Monge Gamboa.

Numele său este unul cunoscut pentru autoritățile din Columbia, precum și pentru cele din Texas. El Cuerpo ar fi condus o rețea care ar fi traficat tone de droguri din America de Sud în Statele Unite.

 

Acest mariaj i-a permis să obțină cetățenia și să se ascundă, cel puțin o perioadă, de autorități. El a fost arestat în 2017, când a intrat în Columbia.  Ulterior, alți cinci membri ai grupării lui Fer au fost arestați. Și ei aveau pașapoarte costaricane.

Mai mult, nu este singurul traficant de droguri columbian pe care rețeaua costaricană l-a ajutat.  Un nepot al notarului Ruiz Carrion a avut și el de câștigat de pe urma unei căsătorii cu o costaricană.

Diego Fernando Medina Perea, cunoscut sub numele de Chucky, a obținut cetățenia după ce s-a căsătorit cu o tânără pe numele Johana Umana Centeno.