Totodată, locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât în picioare cât şi pe scaune, vor fi marcate cu culoarea verde, arată un ordin comun al miniştrilor Transporturilor şi Sănătăţii.

Ordinul nr. 984/829/15.05.2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul virus SARS CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.

Potrivit Ministerului Transporturilor, prevederile actului normativ stabilesc, pe durata stării de alertă, o serie de obligaţii în sarcina operatorilor economici care administrează infrastructura de transport.

În cazul Metrorex, actul normativ prevede că pe Magistralele 1+3 – cu un număr de 32 trenuri – acestea vor circula în perioadele de vârf de trafic la interval minim de 6 minute, iar pe distanţa comună a celor două magistrale, Nicolae Grigorescu – Eroilor, se va asigura un interval minim de 2-3 minute.

21 de trenuri la 3 minute

Pe Magistrala 2 – cu un număr de 21 trenuri, acestea vor circula în perioadele de vârf de trafic la interval minim de 3 minute.

Pe Magistrala 4, cele 4 trenuri vor circula în perioadele de vârf de trafic la interval minim de 11 minute, până la punerea în funcţiune a sistemului de siguranţă a traficului pe distanţa Parc Bazilescu – Străuleşti.

Alte măsuri vizează expunerea de afişe de tip Ghid cu regulile de bază ce trebuie respectate pe timpul călătoriei cu metroul şi amplasarea de stickere de avertizare pentru distanţare socială, la cabinele de acces metrou.

De asemenea, în dreptul punctelor de vânzare titluri de călătorie şi în dreptul automatelor de vândut cartele se vor amplasa autocolante de avertizare pentru păstrarea de către călători a distanţării sociale.

“În staţiile de metrou, prin intermediul instalaţiilor de sonorizare, se vor face anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi a respectării măsurilor impuse de autorităţi; se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare cât şi pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanţa minimă între pasageri; trenurile de metrou vor fi igienizate zilnic prin intermediul unei proceduri industriale, denumită nebulizare; atât spaţiile publice, cât şi suprafeţele comune cu care călătorii intră în contact pe timpul călătoriei cu metroul se igienizează prin utilizarea de soluţii biocide pentru dezinfectat suprafeţe”, precizează Ministerul Transporturilor.