Cutremur total pentru cei care încălcă legea. Raed Arafat a dat informații cheie despre ceea ce va petrece începând cu duminică seara. ”La ora 22 circulația se oprește cum se oprea înainte la 23. Pe la 21 oamenii vor trebui să se îndrepte spre locuințe. Cei care încalcă regula fără motiv pot fi supuși unor amenzi”, a amintit Arafat, duminică seară, la Antena 3.

Duminică intră în vigoare hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Aceasta prevede interzicerea deplasării în afara locuinței între orele 22.00 și 5.00. Potrivit HG, se modifică intervalul orar în care este restricționată deplasarea în afara locuinței, urmând ca interdicția să fie valabilă între orele 22.00 și 05.00.

Până acum, interdicția de deplasare în afara locuinței este valabilă între orele 23.00 și 05.00.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a mai spus duminică, la Antena 3, că impactul pe secțiile de Terapie Intensivă este foarte mare în această perioadă. El a făcut un apel la populație să respecte regulile.

”La București, pe lângă unitatea mobilă de terapie intensivă care este la Marius Nasta, instalăm una la spitalul Sfântul Ioan și una lângă Spitalul Victor Babeș. Locurile nu sunt suficiente”, a spus Arafat.

Șeful DSU a susținiut că există posibilitatea ca pacienții din București să fie transferați în altă parte.

Detașăm mai mulți medici unde este nevoie

”Am transferat din diferite zone către zone care au locuri și care puteau să primească bolnavii. Detașăm mai mulți medici unde este nevoie”, a mai spus Arafat.

Din această noapte, în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței, în intervalul orar 22,00-5,00, cu câteva anumite excepţii. Astfel, este permisă deplasarea pe timp de noapte în interes profesional. Românii vor trebui să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. De asemenea, a fost limitat gradul de ocupare a spațiilor de cazare din hoteluri sau pensiuni la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, în mai multe stațiuni în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă.

O iesire din casă, între orele 22:00 și 05:00, fără această declaraţie se sancţionează, vă poate costa între 500 lei la 2.500 lei.

FOTO: INQUAM/Alexandru Busca