Gelu Diaconu arată că mari trusturi de presă din România au dat deja afară oameni și au procedat la tăieri de salarii cu 30 și chiar 50%, pe fondul lipsei cronice de finanțare, agravată de criza coronavirusului.

Fostul șef al ANAF-ului reproșează Guvernului PNL că nu a găsit de cuviință să gândească o schemă de sprijin pentru mass media, deși jurnaliștii le-au fost un sprijin de nădejde liberalilor pe vremea când se aflau în opoziție.

”O dramă tăcută”

”Subfinanțarea presei scrise/online, o dramă tăcută în plină desfășurare (…), publicațiile se confruntă cu o lipsă de bani acută. Au dat oameni afară și au tăiat salarii cu 30 și chiar 50%.

Principalul motiv: companiile au diminuat drastic bugetele de publicitate. Nici până atunci nu stătea prea bine, având concurenți direcți Google și Facebook care înghit partea leului din banii de publicitate.

Motivul secundar: Guvernul nu a considerat necesar să gândească o schemă de sprijin pentru această industrie”, a scris Gelu Diaconu pe Facebook.

”Informație mai puțină și de proastă calitate”

”Ce înseamnă asta pentru voi, cetățenii?
– jurnaliști demotivați și chiar mai puțini
– politicieni mai relaxați când știu că nu mai au în ceafă ochii presei
– ascensiunea publicațiilor care scriu la comanda politicienilor sau care promovează fake news (acestea din urmă n-au redacții adevărate și cheltuieli mari)
– informație mai puțină și de proastă calitate”, a explicat fostul șef al Fiscului.

”Să ceri solidaritate companiilor, să le ceri să înțeleagă că presa le-a fost un partener important care le-a apărat interesele în fața “atacurilor” statului…e contraproductiv. În business nu sunt sentimente. Există doar contul de profit și pierdere.

Așa funcționează lumea și nu tăiem firul în patru pe acest subiect acum. Responsabilitatea companiilor se îndreaptă în primul rând către acționari.

Dar Guvernului poți să-i ceri să realizeze că mass-media este una din principalele infrastructuri critice ale democrației.

”Nu am văzut nicio măsură”

Am văzut că industria le-a trimis deja scrisori oficiale. N-am văzut însă nicio măsură”, sună reproșul său.

”Domnilor liberali, v-a plăcut când presa scria zilnic despre Veorica și Dragnea, dezvăluindu-le hoțiile și incompetența?

Dacă nu acționați acum, toată lumea va realiza că îi lăsați să moară încet, pe nevăzute, în mod intenționat. Nu e suficient postul de casă Digi24, credeți-mă pe cuvânt. Nici pentru voi și nici pentru democrație, atâta cât a mai rămas din ea în aceste vremuri triste”, a scris, în concluzie, Gelu Diaconu.