Blocarea de către Rusia a milioane de tone de cereale ucrainene este o „adevărată crimă de război”, afirmă șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell.

Blocarea cerealelor, o încercare deliberată de a crea foamete

„Este de neconceput – nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina, în timp ce în restul lumii, oamenii suferă de foame. Facem apel la Rusia să deblocheze porturile [ucrainene]”, a declarat dl Borrell.

Miniștrii de externe ai UE s-au întâlnit luni la Luxemburg pentru a discuta despre criză. Țările occidentale au cerut Rusiei să înceteze blocajul din porturile ucrainene de la Marea Neagră și să permită ca stocuri vaste de cereale să ajungă pe piețele mondiale.

Blocajul a provocat avertismente potrivit cărora zeci de milioane de oameni sunt expuși riscului de foamete și a dus la creșterea prețurilor la alimente.

Borrell a declarat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact negativ la nivel mondial, care poate fi observat prin intermediul prețurilor la alimente și energie.

În cadrul unei conferințe de presă după întâlnire, el a declarat că blocarea de către Rusia a exporturilor de cereale ucrainene a fost „o încercare deliberată de a crea foamete în lume” și de a pune o presiune suplimentară asupra UE și Ucrainei.

Potrivit acestuia, miniștrii de externe ai UE își vor contacta omologii de pe continentul african cu privire la sancțiunile impuse Rusiei, transmite BBC.

Actuala criză nu este cauzată de sancțiunile UE

De asemenea, el a respins afirmația Rusiei potrivit căreia actuala criză alimentară este rezultatul sancțiunilor UE, adăugând că sancțiunile UE „nu interzic” țărilor din afara UE să participe la practici comerciale cu Rusia sau cu alte țări în domeniul alimentar.

În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este angajată în „negocieri complexe” pentru a-și elibera porturile de sub blocada Rusiei. El a declarat că această criză globală a cerealelor va dura la fel de mult ca și „războiul colonial” al Rusiei. În plus, Zelenski a adăugat că țările din Uniunea Africană sunt ostatice ale războiului Rusiei din Ucraina.

Înaintea reuniunii de la Luxemburg, Borrell a declarat că „aceasta este o adevărată crimă de război, așa că nu-mi pot imagina că va mai dura mult timp”. El a spus că Rusia ar trebui să fie trasă la „răspundere” dacă va continua să blocheze exportul de cereale din Ucraina.

Uniunea Europeană contestă afirmațiile Rusiei potrivit cărora creșterea prețurilor și penuria de alimente din Orientul Mijlociu și Africa se datorează sancțiunilor UE impuse din cauza invaziei Ucrainei.

„Vreau să insist asupra faptului că nu sancțiunile europene sunt cele care creează această criză – sancțiunile noastre nu vizează alimentele, nu vizează îngrășămintele. Problema vine din cauza blocadei rusești asupra cerealelor ucrainene”, a declarat șeful diplomației UE.

De asemenea, ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a declarat că „Rusia trebuie să înceteze să se mai joace cu foametea mondială”, în timp ce caută să aibă o influență asupra Occidentului.

„Să lași cerealele blocate este periculos pentru stabilitatea în lume”, a spus ea.