Jumătate din București este poluat de hidrogen sulfurat – un gaz toxic inflamabil și extrem de toxic. Anunțul îi aparține fostului comisar-șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

Capitala, poluată cu hidrogen sulfat. Copiii sunt cei mai afectați: Este profund nociv organismului

Octavian Berceanu, fost comisar-șef al Gărzii de Mediu, spune că în Capitală, pe lângă azot, există încă două categorii de poluanți atmosferici puternici care afectează grav viața oamenilor și a celor care trăiesc în zona metropolitană.

Acești poluanți provin de la arderile legale sau ilegale de cabluri, de materiale din dezmembrări auto și de deșeuri. În plus, spune acesta, o parte din particulele aruncate în aer provin și de la sobele din București.

„Sunt două categorii de poluanți atmosferici puternici, în afară de oxizii de azot, care afectează sănătatea bucureștenilor și a celor care trăiesc în zona metropolitană, în județul Ilfov. Avem două tipare de poluare pronunțată – unul este dat de arderile legale sau ilegale de cabluri, de materiale din dezmembrări auto, de deșeuri care aruncă în aer foarte multe particule fine care rămân blocate în plămânii noștri. O parte din aceste particule sunt date și de sobele din București”, a precizat , Octavian Berceanu în direct la Antena 3.

Acesta spune că mulți oameni nu își permit să plătească 500 de lei pe metrul cub de lemn de foc, motiv pentru care aceștia mai bagă în sobe bucăți de mobilier care sunt date cu diferite uleiuri.

Hidrogenul sulfat provoacă și el o poluare puternică

Octavian Berceanu a mai spus că hidrogenul sulfat provenit din fermentația gropilor de gunoi provoacă și el o poluare puternică, mai ales în zonele Glina, Vidra și Bucureștii Noi – Rudeni.

„Hidrogenul sulfurat este profund nociv organismului, afectează în mod special copiii care au un sistem imunitar din ce în ce mai puțin viabil. Captarea acestui hidrogen sulfurat din gropile de gunoi trebuie făcută în baza unei legislații care să poată fi aplicată și aplicată de instituțiile statului. În momentul de față veriicarea este foarte rudimentară” , a mai precizat Octavian Berceanu.

Anca Dragu: Sute de tone de gunoaie sunt arse ilegal la marginile oraşelor în fiecare zi

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a afirmat, marţi seară, că arderile ilegale ale deşeurilor sunt un atentat la sănătatea publică, iar ”o mână de oameni dau zilnic la schimb sănătatea noastră şi a lor pentru deşeuri care pot intra legal în circuitul reciclării”. Anca Dragu atrage atenţia că sute de tone de gunoaie sunt arse ilegal zilnic şi ar trebi luate măsuri.

”Sute de tone de gunoaie sunt arse ilegal la marginile oraşelor în fiecare zi. O mână de oameni dau zilnic la schimb sănătatea noastră şi a lor pentru deşeuri care pot intra legal în circuitul reciclării. USR PLUS a subliniat de fiecare dată urgenţa combaterii poluării din ţară. Nivelurile de poluare depăşite constant sunt, în mare parte, cauzate de acelaşi vechi sistem care acţionează prin aceleaşi metehne pentru propriul interes. Arderile ilegale ale deşeurilor sunt un atentat la sănătatea publică”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Anca Dragu.