NATO este pregătită pentru orice escaladare a tensiunilor între Kosovo și Serbia! Forța de menținere a păcii va fi mărită

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că trupele de menținere a păcii ale alianței sunt pregătite să intervină în cazul în care tensiunile dintre Kosovo și Serbia vor crește, în timp ce cei doi vecini din Balcani se pregătesc pentru noi discuții facilitate de Uniunea Europeană pentru normalizarea relațiilor.

„În timp ce situația de pe teren s-a îmbunătățit, este responsabilitatea tuturor părților – în special a oficialilor din Belgrad și Pristina – să prevină o nouă escaladare”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă comună cu președintele sârb Aleksandar Vucic la Bruxelles, la 17 august, în ajunul unei noi runde de discuții între cele două țări.

„Fac apel la toate părțile să dea dovadă de reținere și să evite violența. NATO continuă să monitorizeze îndeaproape situația de pe teren. Misiunea noastră de menținere a păcii KFOR rămâne concentrată pe mandatul său ONU. În cazul în care stabilitatea este pusă în pericol, KFOR este pregătită să intervină”, a declarat el.

Kosovo și Serbia sunt angajate într-un dialog condus de UE

Kosovo și Serbia sunt angajate în dialogul condus de UE din 2011, cu scopul de a ajunge la un acord cuprinzător și obligatoriu din punct de vedere juridic privind normalizarea relațiilor.

Vucic a declarat că se așteaptă la discuții „dificile” cu omologul său kosovar, Albin Kurti, deoarece cei doi „nu sunt de acord aproape cu nimic”.

„Avem istoria noastră, care nu este una ușoară, care nu este una simplă. Dar dorim să consolidăm în continuare cooperarea atât pentru… NATO, cât și pentru… și dorim să evităm orice fel de posibilitate de escaladare sau conflict”, a declarat Vucic.

În iunie, cele două părți au convenit să adopte o foaie de parcurs pentru punerea în aplicare a acordurilor energetice în cadrul dialogului condus de UE.

Apelurile de apropiere de UE s-au multiplicat de la invazia Rusiei în Ucraina

Invazia Moscovei în Ucraina a sporit apelurile de a apropia de UE nu numai Kosovo și Serbia, ci și Muntenegru, Albania, Macedonia de Nord și Bosnia-Herțegovina, prin aderare deplină sau printr-o alternativă.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, dar Serbia nu o recunoaște ca fiind independentă, în timp ce majoritatea țărilor UE o recunosc.

Normalizarea relațiilor bilaterale este considerată crucială pentru candidatura ambelor țări la aderarea la blocul comunitar.

La summitul din Slovenia din octombrie, liderii UE nu au oferit un calendar concret pentru aderarea celor șase candidați din Balcanii de Vest, reiterând doar „angajamentul blocului față de procesul de extindere”, scrie Radio Free Europe.