Scad vanzarile cu amanuntul. Pentru comercianti, luna iunie a adus o reducere a cifrei de afaceri cu 3,9%, ca urmare a scaderii vanzarilor de marfuri alimentare si nealimentare. Fata de anul trecut, scaderea cifrei de afaceri este de 7,2%. Cea mai importanta scadere este cea a vanzarilor de alimente, in timp ce pentru comerciantii de mobila si articole de iluminat vanzarile sunt in crestere cu aproximativ 20%.

Capitala va avea metrou usor. Regia Autonoma de Transport Bucuresti a obtinut toate aprobarile pentru inceperea construirii primei linii de metrou usor. Traseul va coincide cu linia tramvaiului 41, iar lucrarile vor incepe in aceasta toamna si vor dura cinci ani. Proiectul va costa 126 milioane euro si va fi finantat in proportii egale de catre Banca Europeana de Investitii si bugetul Primariei Capitalei.

400 miliarde lei pentru Moldova. Programul de dezvoltare a Regiunii Nord-Est va fi finantat cu 400 miliarde lei alocati de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei si de catre beneficiari. Programul se va derula pe o perioada de trei ani, iar bugetul de stat va suporta suma de 300 miliarde lei. Se asteapta ca, la sfarsitul celor trei ani, numarul locurilor munca nou-create sa fie de peste o mie. Guvernul doreste sa atraga mai mult capital in Regiunea de Dezvoltare Economica Nord-Est si sa creeze posibilitatea producerii de bunuri competitive pe piata externa.

MobilRom anunta rezultate bune. Compania de telefonie mobila MobilRom, membra a grupului de telecomunicatii Orange, a obtinut, in primele sase luni ale anului 2001, o cifra de afaceri de 182 milioane euro, cu 58 milioane mai mult decat in perioada similara a anului trecut. La sfarsitul lunii iunie, MobilRom avea 1.381.000 clienti, dintre care 507.000 au fost castigati in ultimul an. Grupul Orange, detinut de France Telecom, are o participare de 67,81% la capitalul operatorului roman.

Cehii nu pun inca vize. Guvernul ceh a decis sa amane pana in luna noiembrie introducerea obligativitatii vizelor pentru romani. Fata de decizia initiala, de introducere a vizelor de la 1 octombrie, amanarea a intervenit din cauza pregatirilor presupuse de aceasta masura. Ambasada Cehiei de la Bucuresti va fi dotata cu echipamente tehnice noi si cu personal suplimentar, ceea ce inseamna o marire de buget de peste 520.000 dolari anual. Cehia a decis sa introduca vize pentru romani din cauza cresterii numarului persoane care solicita azil. Fata de anul trecut, numarul cererilor de azil provenite de la cetateni romani pe teritoriul Cehiei a crescut de la 510 la 811.

BRD are societate de leasing. Banca Romana de Dezvoltare a infiintat societatea de leasing BRD Sogelease, companie ce va deveni operationala pana la sfarsitul acestui an. Capitalul social al societatii a fost stabilit initial la 500 milioane lei, pentru ca, in luna august, sa se ia decizia majorarii la 45 miliarde lei.

Cresc investitiile in economie. Investitiile realizate in economia romaneasca s-au cifrat, pentru primele sase luni ale anului 2001, la 1,6 miliarde dolari, in crestere cu 4,2% fata de aceeasi perioada a lui 2000. Aproape jumatate din totalul investitiilor a fost atrasa in activitatea de constructii noi. Valoarea lucrarilor de constructii a fost de aproximativ un miliard dolari, din care 88% au reprezentat investitii ale sectorului privat. In primele sase luni s-au dat in folosinta 8.093 locuinte, dintre care 557 au fost construite din surse bugetare.

Se cauta consultant pentru RomTelecom. Ministerul Comunicatiilor a finalizat anuntul si caietul de sarcini pentru licitatia prin care se va desemna consultantul care sa asiste statul roman in vanzarea unui pachet de cel putin 30% din actiunile detinute la RomTelecom. Guvernul Romaniei doreste sa vanda acest pachet unei companii mari din industria mondiala a telecomunicatiilor si considera ca un consultant de prima marime ar fi principala conditie. In acest moment, capitalul RomTelecom este impartit intre Ministerul Comunicatiilor (65%) si grupul grec OTE (35%). OTE, care detine si dreptul de uzufruct pentru inca 16% din pachetul de actiuni, si-a exprimat intentia de a-si majora cota de participare la RomTelecom pana la 51%.

BERD devine actionar semnificativ la Banca Transilvania. Adunarea Generala a Actionarilor Bancii Transilvania a aprobat intrarea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare ca actionar semnificativ, urmand ca aceasta sa detina 15% din capitalul social majorat. Majorarea va avea loc prin metoda plasamentului privat. Ea se va materializa prin emiterea, respectiv achizitionarea a 59.424.014 de noi actiuni nominative, astfel incat capitalul social al bancii va creste de la 336.736 miliarde lei, la 396.160 miliarde lei. Discutiile dintre cele doua banci au inceput la sfarsitul anului trecut. Banca Transilvania a obtinut, in primele sapte luni ale anului in curs, un profit de 274,8 miliarde de lei.