Potrivit documentului, niciunul dintre cele opt state din regiunea ECE nu se află într-o situaţie atât de problematică precum statele de la periferia zonei euro, în ceea ce priveşte dezechilibrele contului curent, sustenabilitatea datoriei publice sau eventualele expuneri din sectorul bancar.

‘Acest argument era parţial valabil şi în 2009, când pieţele se concentrau pe dezechilibrele externe din anumite ţări din Europa Centrală şi de Est, dar la momentul respectiv, pieţele ignorau complet faptul că ţările ECE sunt mult mai puţin îndatorate decât guvernele sau sectorul privat din zona euro’, subliniază analiştii Erste Group.

Situaţia actuală arată că pieţele fac în prezent o diferenţiere mult mai bună între state, în funcţie de nivelul datoriei acestora, un exemplu în acest sens fiind îmbunătăţirea ratingurilor României şi Cehiei.

Raportul Erste Group analizează dacă Europa Centrală şi de Est este mai bine pregătită să înfrunte turbulenţele din piaţa financiară decât a fost în 2008.

Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est. Cei peste 50.000 de angajaţi deservesc 17 milioane de clienţi prin 3.200 de sucursale din opt ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia, Ucraina). La jumătatea acestui an, totalul activelor deţinute de Erste Group era de 214,2 miliarde euro, profitul net de 496,3 milioane euro şi raportul cost-venit de 49,5%.

SURSA: Agerpres