„Dacă ţările europene vor să soluţioneze problema, ele trebuie să-şi aducă sprijinul la soluţiile politice şi umanitare turce în Siria”, a declarat Erdogan în timpul unui discurs la Ankara, informează AFP, citată de agerpres.

Declarațiile președintelui survin după ce un nou val de migranţi încearcă să ajungă în Europa dinspre Turcia, după ce aceasta şi-a deschis frontiera cu Grecia.

De asemenea, miercuri, au izbucnit noi ciocniri la frontiera turco-greacă, migranţii aruncând cu pietre în direcţia poliţiştilor de frontieră greci, care au tras cu gaze lacrimogene.

Erdogan trage la răspundere țările europene

În discursul său, Erdogan acuză ţările europene că „nesocotesc” drepturile omului, „bătând, scufundând ambarcaţiuni şi chiar trăgând” asupra migranţilor care încearcă să ajungă în Europa.

„Grecii, care au recurs la toate mijloacele pentru a-i împiedica pe migranţi să intre pe teritoriul lor – mergând până la a-i îneca sau a trage focuri de armă asupra lor -, nu trebuie să uite că şi ei ar putea avea nevoie de compasiune într-o bună zi”, a spus Erdogan.

Grecia dezminte că a ucis migranţi ce încercau să ajungă pe teritoriul său.

De asemenea, Turcia, care încearcă să obţină mai mult sprijin din partea Occidentului în Siria în faţa regimului sirian şi aliatului său rus, şi-a deschis vineri frontiera cu Grecia pentru a lăsa să treacă spre Europa migranţii ce se aflau pe teritoriul său.

După acest anunţ, mai multe mii de persoane s-au adunat la punctul de trecere din Pazarkule. Mai multe bărci pneumatice ce transportau migranţi au sosit de asemenea pe insulele Lesbos, Chios şi Samos din Marea Egee.

Mai mulţi lideri europeni au calificat drept „şantaj” decizia Ankarei de a-şi deschide frontierele.