Evenimentele Minneapolis dobândesc o dimensiune internațională. Vineri, 29 mai, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a descris uciderea unui bărbat negru american, George Floyd, în timpul arestării sale brutale de către poliția din Statele Unite, drept „rasistă” și „fascistă”, relatează Le Point.

George Floyd, un afro-american în vârstă de 46 de ani, a murit luni seară imediat după ce a fost arestat de poliție, care îl bănuia că ar fi vrut să folosească o bancnotă falsă de 20 de dolari. În timpul intervenției, el a fost ţintuit la sol de un poliţist care i-a fi ținut genunchiul pe gât câteva minute. „Nu mai pot respira”, îl auzim spunând pe o înregistrare a scenei care a devenit virală. Într-un tweet publicat în noaptea de joi spre vineri, Recep Tayyip Erdogan a denunțat „abordarea rasistă și fascistă care a dus la moartea lui George Floyd în orașul american Minneapolis în urma unui act de tortură”.

„Sunt convins că cei care au comis acest act inuman vor primi pedeapsa pe care o merită. Vom urmări acest caz”, a punctat Recep Tayyip Erdogan. Declarațiile președintelui turc riscă să irite Washingtonului, într-un moment în care Ankara încearcă să repare relațiile bilaterale care s-au deteriorat puternic din 2016.