Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a afirmat, marţi, la finalul Comitetului Executiv, că în sezonul următor cele mai multe cluburi din România nu vor putea să susţină financiar costurile pentru efectuarea testelor pentru COVID-19 fără un sprijin din partea Guvernului.

„Dacă se va păstra acelaşi protocol medical, dacă Guvernul nu se va implica să susţină aceste costuri pentru teste, sau autorităţile locale să se implice, cele mai multe dintre cluburi nu vor avea posibilitatea financiară de susţinere a acestor teste.

”Un risc mai mare de infectare la terasă”

Avem multe cluburi de amatori care au bugete de 10.000 de euro. Şi trebuie să mai pună 30.000 de euro pentru aceste teste”, a declarat Burleanu.

Oficialul FRF a precizat că miercuri urmează să aibă o discuţie pe această temă cu reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului: „Mâine avem programată o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului.

Nu ştiu dacă vor participa şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Principiul de la care vom pleca este următorul: considerăm că există un risc mai mare de infectare la terasă decât pe terenul de fotbal”.

”Competiţiile să se termine pe teren”

Burleanu a afirmat că va solicita reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii răspunsuri mai prompte din partea Direcţiilor de Sănătate Publică în cazul apariţiei cazurilor de coronavirus.

„Una dintre propuneri este să nu mai avem acea incertitudine din partea DSP-urilor şi competiţiile să se termine pe teren.

Totodată vom solicita ca la nivelul fiecărui DSP să avem un reprezentant pentru competiţiile sportive, fiindcă o problemă a fost legată de întârzierea răspunsului. Clubul să ştie ce procedură urmează, de carantinare, de izolare şi aşa mai departe”, a mai spus Burleanu.

Schimbări de regulament

Viitoarea ediție de campionat va debuta în weekend-ul 22-23 august. Ultima etapă din 2020 se va juca pe 19/20 decembrie, urmată de o pauză competițională de trei săptămâni și jumătate, până la 13 ianuarie, când se va relua competiția.

Sezonul regular se va încheia pe 10/11 aprilie, în timp ce o săptămână mai târziu vor debuta play-off-ul și play-out-ul Ligii 1.

Sezonul 2020 – 2021 al Ligii 1 propune un nou sistem competițional, în care vor lua startul 16 echipe.

Alături de trecerea la 16 echipe, noul format, ce va păstra sistemul cu play-off și play-out la finalul sezonului regular, propune și alte modificări.

Play-off-ul va rămâne cu șase echipe, cu meciuri tur-retur între participante, dar play-out-ul va conține 10 echipe, ce se vor întâlni o singură dată. De asemenea, la finalul play-out-ului, formațiile de pe locurile șapte și opt vor juca un meci de baraj, câștigătoarea urmând să joace pentru un loc de UEFA Conference League, împotriva grupării ce termină în play-off pe ultima poziție de cupă europeană.