Elon Musk și-a făcut propriul partid

Miliardarul Elon Musk, care în luna iunie și-a încheiat mandatul în fruntea Departamentului american pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE) și a intrat ulterior într-un conflict deschis cu Donald Trump, a anunțat sâmbătă lansarea propriei formațiuni politice, intitulată „America Party” – Partidul America.

Decizia survine la o zi după ce acesta le-a adresat abonaților săi de pe platforma X o întrebare legată de actualul sistem politic din Statele Unite, întrebându-i dacă își doresc să iasă din „sistemul bipartid” american și dacă ar fi de acord ca el să își creeze propriul partid politic, relatează Reuters.

„Cu 2 la 1, doriţi un nou partid politic şi îl veţi avea”, a scris Musk sâmbătă pe X.

„Astăzi, se formează Partidul America pentru a vă reda libertatea”, a adăugat el.

Sondajul lansat de Elon Musk pe platforma X a avut loc vineri, chiar de Ziua Independenței. La întrebarea privind posibilitatea creării unui nou partid politic, 65,4% dintre respondenți au răspuns afirmativ.

Deși a inițiat acest demers politic, Elon Musk, fiind născut în Africa de Sud, nu este eligibil pentru a candida la funcția de președinte al Statelor Unite.

Anterior afiliat Partidului Democrat, Musk și-a schimbat opțiunea politică pentru alegerile prezidențiale din 2024, susținându-l intens pe Donald Trump și devenind unul dintre cei mai devotați susținători ai acestuia.

Totuși, relațiile dintre ei s-au tensionat, iar schimburile de replici publice au apărut în contextul noii legi bugetare inițiate de Trump, pe care Musk a criticat-o vehement. Legea a fost promulgată de președinte vineri.

Musk a criticat legea lui Trump privind taxele și cheltuielile

Elon Musk a criticat puternic proiectul de lege privind taxele și cheltuielile susținut de Donald Trump, descriindu-l drept „absolut nebunesc și distructiv”. El a avertizat că adoptarea acestuia reprezintă o „sinucidere politică” pentru Partidul Republican și susține că va distruge milioane de locuri de muncă, favorizând industriile de odinioară în detrimentul celor ale viitorului. Criticile lui Musk au fost făcute în contextul dezbaterilor tensionate din Senat, iar legea a fost între timp adoptată.

Elon Musk a criticat faptul că legea sprijină industriile „trecutului”, în timp ce prejudiciază grav sectoarele economice ale viitorului.

Aceste declarații reflectă un conflict deschis și tot mai acut între Musk și administrația Trump, care s-a adâncit după ce miliardarul a renunțat la rolul de consilier guvernamental.

La începutul lunii, Musk a denunțat și versiunea Camerei Reprezentanților a legii, pe care a numit-o „o abominație dezgustătoare”. El a susținut că proiectul este „masiv, scandalos și plin de critici” și a adăugat că cei care au votat pentru el „știu că au greșit”. Mai multe puteți citi aici.