Elon Musk dă marea lovitură! Compania sa va realiza un mod important pentru NASA

BBC informează că NASA a ales compania SpaceX, a lui Elon Musk, pentru realizarea unui nou mod lunar care va fi folosit în programul Artemis. Acest mod va transporta prima femeie astronaut care va aseleniza, în cadrul programului NASA. Mai mult decât atât, programul lunar intenționează să trimită pe Lună și primul om de culoare.

Sursa anterior menționată informează că vehiculul spațial va avea la bază actuala rachetă Starship. Aceasta este testată, în prezent, de compania SpaceX.

Cât a costat contractul

Pentru relizarea acestui mod s-a lansat o licitația la care a participat compania lui Elon Musk, dar și compania spațială a lui Jeff Bezos, directorul Amazon. Alături de ei, au mai participat și alte companii.

Licitația a fost câștigată de Elon Musk, compania sa venind cu cel mai mic preț. Contractul are o valoare de 2,89 miliarde de euro.

Noul mod lunar va fi mai spațios

Este de menționat faptul că noul mod lunar va fi mult mai spațios decât cel folosit în cadrul misiunilor Apollo din perioada 1969-1972. Vehiculul SpaceX va fi denumit Human Landing System, prescurtat HLS.

NASA va lansa programul Artemis și are în vedere reluarea misiunilor cu echipaj uman pe Lună. Acesta va include înființarea unei baze permanenete pe Lună după 2030. Bazele vor permite astronauților să stea perioade îndelungate și din care să organizeze expediții la polul sudic al Lunii.

NASA a mai spus că dorește ca aselenizarea să aibă loc exact în zona polului sudic al Lunii, o regiune care are multe rezerve de apă sub formă de gheață. Ele ar putea fi convertite ulterior în combustibil sau aer respirabil pentru viitorii astronauți ai bazei lunare.

Sursă foto: Dreamstime