Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, sugerează că președintele ucrainean ar avea motive reale de îngrijorare în ceea ce privește siguranța sa personală. Declarația vine în contextul arestării unui suspect în Polonia.

Acesta e bănuit că ar fi pregătit un atentat împotriva lui Volodimir Zelenski, conform informațiilor publicate de Rosbalt.

„Este cu adevărat grav”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram.

Rusia susține că Occidentul vrea să-l elimine pe Zelenski

Continuând, fostul președinte al Federației Ruse a sugerat că „aceasta ar putea fi prima dovadă că Occidentul a hotărât să-l elimine (pe Zelenski – conform Rosbalt)”.

„Să-ţi fie frică, paiaţă!”, a adăugat Medvedev.

dmitri medvedev
SURSA FOTO: Dreamstime

Un polonez ar fi atentat la viața președintelui ucrainean

Un individ este suspectat că ar fi intrat în contact cu agențiile de spionaj ruse. El este bănuit că ar fi furnizat asistență în pregătirea unui posibil atentat împotriva președintelui Volodimir Zelenski. Bărbatul a fost arestat în Polonia, au anunțat joi procuraturile poloneză și ucraineană.

Cetățeanul polonez a fost identificat doar cu numele Pawel K. El avea sarcina de a „colecta și furniza informații către serviciile de informații militare ale Federației Ruse (…).

Plan de asasinare a liderului de la Kiev

Acesta avea sarcina inclusiv de a ajuta serviciile secrete ruse să organizeze o posibilă tentativă de asasinare a unui șef de stat străin. E vorba de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Toate aceste detalii au fost oferite într-un comunicat emis de procuratura poloneză.

Conform comunicatului, Pawel K. a declarat că este „pregătit să acționeze în numele serviciilor de informații militare ale Federației Ruse”. El ar fi stabilit contacte cu cetățeni ai Federației Ruse implicați direct în conflictul din Ucraina.

Bărbatul încerca să stabilească contacte cu rușii

Individul încerca să stabilească contacte cu rușii implicați direct în conflictul armat din Ucraina. El intenționa să furnizeze informații detaliate despre Aeroportul Rzeszow-Jasionka, situat în apropierea graniței cu Ucraina. Acest aeroport reprezintă un punct crucial de intrare pentru ajutorul militar și umanitar internațional destinat Ucrainei. El se află sub controlul trupelor americane.

Conform comunicatului emis de Parchet, dacă va fi găsit vinovat, bărbatul risca până la opt ani de închisoare. Arestarea sa a fost posibilă datorită cooperării strânse cu procurorii și serviciile de securitate din Ucraina, care au furnizat informații și dovezi esențiale.

Polonia, membră a Uniunii Europene, susține ferm Ucraina și președintele său, Volodimir Zelenski, în confruntarea cu invazia rusă.